SEB:s vd Johan Torgeby. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

SEB-chefen: Jag har inte vilselett allmänheten

Publicerad

Det fanns varningsflaggor, men inte i den omfattning som Danske Bank hade. Det var i den kontexten som SEB-chefen Johan Torgeby hösten 2018 sade att banken inte hade några röda flaggor att oroa sig för. Torgeby tycker inte att han har vilselett allmänhet eller aktiemarknad, säger han till TT.

SVT:s och TT:s granskning visar att SEB har kopplingar till den så kallade Magnitskijaffären, svindleriet mot den amerikanske finansmannen Bill Browders fond och den ryska staten.

De läckor som TT och SVT:s Uppdrag granskning har tillgång till visar att åtminstone 18 företag som var inblandade i Magnitskijhärvan tillsammans med 25 av SEB:s företagskunder slussade nästan en halv miljard kronor genom banken.

Men Torgeby nekar till att banken skulle ha några sådana kopplingar.

– Vi har inte kunnat se ett enda av de bolagen i vår bank, vi har inte haft någon av dem, säger Torgeby.

TT: Hösten 2018 säger du att från 2008 och framåt har du inte har sett några röda flaggor. Var det sant, tycker du?

Jag tror man får backa bandet till 2018 och se den kommentaren i hela sin kontext. Vilken parallell ska man göra mellan Danske Bank och SEB. De var ju framför allt de (Danske Bank), vi och Swedbank som fick de frågorna de veckorna, säger Johan Torgeby.

– Vi hade inte sett några röda flaggor på att det såg ut som i Danske, det var kontexten, fortsätter han.

TT: Är du orolig för din egen del? Aktiemarknaden skulle kunna tycka att allmänheten och aktiemarknaden har vilseletts.

Min intention har varit den motsatta. Det har varit att försöka klargöra historien de sista 10-15 åren på ett klokt, transparent, korrekt och balanserat sätt. Men det ska jag erkänna, det är inte lätt, framför allt när jag hör vad som sägs om mig själv i dag och om hur jag uttryckt mig, att i två, tre meningar förklara detta komplexa material och denna långa, långa tid, säger Torgeby.

Browder: ”Förbluffad”

Bill Browder, vars fond Hermitage svindlades på omkring två miljarder kronor i Magnitskijhärvan, reagerar kraftigt på avslöjandet om SEB.

– Jag är förbluffad, det är en dramatisk ny upptäckt när det gäller att pussla ihop penningtvätten från Ryssland de senaste 15 åren, säger han.

Finansmannen Bill Browder. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Browder har tidigare polisanmält Swedbank, men fallet ansågs då preskriberat.

– Med de systematiska förhållanden som nu har avslöjats hoppas jag att myndigheterna kommer att titta på alla de svenska banker som var inblandade i penningtvätt i Baltikum, säger Browder till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.