Senaste nytt om coronaviruset

Coronapandemin

Över 20 000 döda med bekräftad covid-19 i Sverige

Ytterligare 102 personer har dött med bekräftad covid-19 i Sverige. Totalt har 20 006 personer dött med sjukdomen sedan pandemin bröt ut.

Samtidigt fortsätter viruset att spridas i landet. Sedan förra torsdagen har 4 396 nya fall har upptäcks, enligt ny statistik från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 2 573 548 sjukdomsfall bekräftats.

Överblick

Virusspridningen fortsatt "relativt hög"

En stickprovsundersökning tyder på fortsatt relativt stor spridning av coronaviruset. När 1 687 personer i åldrarna 2–94 år testades i slutet av september visade sig 1,5 procent vara positiva för sars-cov-2.

Det är ungefär samma nivå som i mars 2022, en nivå som Folkhälsomyndigheten betecknar som "relativt hög".

Stickprovsundersökningar genomförs regelbundet för att kunna bedöma hur många svenskar som har, eller nyligen har haft, en covid-19-infektion.

"Tack vare den höga vaccinationstäckningen och att omikronvarianterna inte orsakar allvarlig sjukdom för de flesta, är behovet av intensivvård begränsat", konstaterar avdelningschef Sara Byfors i ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten.
(TT)

Drottning Margarethe smittad av corona

Den danska drottningen Margarethe har smittats av corona skriver det danska kungahuset på Instagram. Drottningen testade positivt bara några dagar efter att hon närvarat på drottning Elizabeths begravning i Storbritannien, rapporterar Expressen.

Alla aktiviteter i närtid har bokats av och hon befinner sig just nu på Fredensborgs slott.

Drottning Margarethe är 82 år gammal och har varit sjuk i covid-19 tidigare i år.

Ny studie: Möjlig koppling mellan covid-19 och Alzheimers

En nyligen genomförd studie, med fler än sex miljoner människor 65 år eller äldre medverkande, visar att seniorer med covid-19 löpte större risk att diagnostiseras med Alzheimers sjukdom inom ett år. Det rapporterar CNN.

Studien, som publicerades i Journal of Alzheimer's Disease, fann omkring sju Alzheimerdiagnoser för var tusende äldre som hade ett dokumenterat fall av covid-19 under det senaste året, jämfört med fem diagnoser för var tusende som inte varit sjuka.

Studien visar dock inte att covid-19 orsakar Alzheimers, utan att infektionen kan orsaka inflammation som vidare kan förvärra förändringar som redan sker i hjärnan.

- När det finns andra saker som orsakar inflammation i kroppen kan det påverka hjärnan och förstärka den process som redan pågår, säger David Hoffman, neurolog vid Washington University School of Medicine i St. Louis i USA.

Hoffman är själv inte en del av studien, men menar man skulle behöva följa människor i årtionden för att kunna konstatera covid-19 som orsak.

Krävs vidare forskning

Heather Snyder vid Alzheimers Association menar dock att det finns en möjlighet att vissa av studiens deltagare varit sjuka i Alzheimers redan innan de insjuknade i covid-19, och att man inte tidigare diagnostiseras med sjukdomen.

- Resultatet kan ha drivits av de som redan hade Alzheimers när de var smittade men som ännu inte hade en diagnos, säger hon.

Studieförfattarna, tillsammans med Snyder och andra experter, ser studien som en uppmaning till vidare forskning om de underliggande mekanismerna som kan förklara sambandet.

Markerad händelse

Covidläkemedel godkänt i EU

EU-kommissionen har godkänt läkemedlet Evusheld från Astra Zeneca att användas av patienter som har covid-19, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Redan i mars fick läkemedlet godkännande för att användas förebyggande till patienter som inte har fått ett tillräckligt bra skydd med vaccinering, eller som på grund av medicinska skäl inte kan ta vaccinet.

Nu utökas alltså godkännandet till att gälla behandling av patienter. Det kan ges till patienter över 12 år som väger minst 40 kilo och som inte kräver syrgasbehandling men som har hög risk att utveckla svår covidsjukdom.

Evusheld innehåller en kombination av långverkande antikroppar och ges i form av två sprutor direkt efter varandra.

(TT)

Markerad händelse

Ilska mot nollvisionen efter karantänbusskrasch i Kina

Ilska och kritik har brutit ut mot den så kallade “nollvisionen” mot Covid-19 i Kina efter att en buss, som transporterade invånare till en karantän, kraschade på söndagen och dödade 27 personer. Det rapporterar CNN.

Enligt de kinesiska myndigheterna transporterade bussen 47 personer från staden Guiyang till ett avlägset län 249 kilometer bort, när den välte på en motorväg och rullade ner i ett bergigt dike vid klockan 02.40.

Det är oklart varför bussen transporterade människor längs de slingrande bergsvägarna efter midnatt, eftersom landets transportregler förbjuder långväga bussar i trafik mellan klockan 02.00 och 05.00.

Enligt CNN utlöste dödsfallen ramaskri på kinesiska sociala medier, där många ifrågasatte den alltmer “överdrivna” implementeringen av Kinas noll-Covid-policy som möjliggör snabba nedstängningar, masstestning och omfattande karantänåtgärder för att förhindra utbrott.

Nationella vaccinsamordnaren slutar

Richard Bergström slutar som nationell vaccinsamordnare, rapporterar Dagens Medicin och hänvisar till nyhetstjänsten Läkemedelsmarknaden.

Bergström fick tjänsten som vaccinsamordnare av regeringen i juni 2020. Nu upphör uppdraget den sista oktober.

Han skulle egentligen ha lämnat sitt uppdrag i samband med han lämnar in sitt slutbetänkande i en utredning om tillgång till vaccin i juni 2023.

Men Bergström anser att rapporten är klar redan i oktober och säger därefter upp sig, skriver Dagens Medicin.

I uppsägningsmejlet till socialdepartementet, som Läkemedelsmarknaden har tagit del av, skriver Bergström att en förlängning av avtalet med Moderna bör förlängas men att vaccinförsörjningen från Pfizer är tryggad för 2023.

Richard Bergström blir efter avslutad tjänst chef för European Affairs på analysföretaget Iqvia, skriver Dagens Medicin.

Richard Bergström får ingen ersättare när han slutar uppdraget. Det blir upp till den nya regeringen att avgöra hur vaccinarbetet framöver ska bedrivas, meddelar socialminister Lena Hallengrens pressekreterare i en kommentar till SVT.

Samtidigt sa Steffen Thirstrup, chefsläkare vid EU:s läkemedelsmyndighet EMA, på tisdagen att pandemin ännu inte är över och att en planerad vaccinationskampanj under hösten och vintern är avgörande för att hindra utbredd smittspridning, rapporterar Reuters.

Vad tycker Folkhälsomyndigheten om att ingen kommer att ersätta Richard Bergström som vaccinsamordnare?

- Det är för tidigt att säga hur det organiseras bäst. Det får bli en dialog framöver mellan regeringskansliet och berörda myndigheter. Det hänger också på hur man tänker sig att EU-samarbetet ska fortsätta - om, hur och på vilket sätt, säger Sören Andersson, vaccinchef på Folkhälsomyndigheten, till SVT.

(TT/SVT)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nytt uppdaterat covidvaccin på plats

För några veckor sedan gav den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA grönt ljus för att godkänna två nya vaccin från Pfizer Biontech respektive Moderna. De är framtagna för att ge bättre skydd mot omikronvarianten BA.1.

Vaccinsamordnaren Richard Bergström som gästar SVT Morgonstudion säger att man vetat länge att man vid något skede skulle bli tvungen att uppdatera vaccinen och säger att det "nu var läge".

Han säger att regionerna mottagit de nya vaccinen och att det är dessa som nu används. Som resultat har man dock fått lägga de gamla åt sidan.

Vad händer med de gamla vaccinen?

- Tyvärr måste man kassera dem. Det finns ingen efterfrågan internationellt, säger han.

Nu i dagarna gjorde europeiska läkemedelsmyndigheten EMA tummen upp till ytterligare ett vaccin från Pfizer - som ska skydda bättre mot omikron-varianterna BA.4 och BA.5, varianter som dominerat på sistone.

Han säger att han vill uppmana alla över 18 år som kan att fortsätta vaccinera sig.

- Det är jobbigare med tops i näsan tycker jag, säger han.

Markerad händelse

Joe Biden: "Pandemin är över"

USA:s president Joe Biden sade att coronapandemin är över i CBS News "60 Minutes", någonting som Aftonbladet rapporterat om.

- Pandemin är över. Vi har fortfarande problem med covid, och vi jobbar fortfarande hårt. Men pandemin är över, sade presidenten i intervjun.

Markerad händelse

WHO: Slutet på coronapandemin inom räckhåll

Antalet nyrapporterade fall av covid-19 har minskat dramatiskt, uppger Världshälsoorganisationen (WHO).

- Vi har aldrig varit i en bättre situation för att få ett slut på pandemin, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

- Vi är inte där än, men slutet är inom räckhåll, fortsätter han.

Antalet nyrapporterade fall av covid-19 är nere på den lägsta nivån sedan i mars 2020. WHO-chefen uppmanar nu världen att ta tillfället i akt för att försöka få ett avslut på pandemin.

- Om vi inte tar den här möjligheten nu riskerar vi att få fler varianter, mer död, mer splittring och mer osäkerhet, säger han.

Enligt WHO:s uppgifter sjönk antalet fall till 4,2 miljoner under vecka 35. Det är en minskning med 12 procent jämfört med veckan innan.

Men WHO har samtidigt varnat för att det minskande antalet är vilseledande, på grund av att många länder dragit ned på testningen och att de mindre allvarliga fallen kanske inte upptäcks.

WHO:s epidemiolog Maria Van Kerkhove noterar att det framöver troligtvis kommer att vara infektionsvågor runt om i världen, som orsakas av olika covidvarianter. Men hon tillägger att "de framtida infektionsvågorna inte behöver innebära att det blir vågor av dödsfall".

(TT)