SVT:s politiska kommentator Mats Knutson. Foto: SVT

”Ser ut som vägen ligger vidöppen för Kinberg Batra”

Uppdaterad
Publicerad

Kanske var det i dag den framtida partiledarfrågan i Moderaterna avgjordes. Det säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

– Anna Kinberg Batra har uppenbarligen siktet inställt på att bli partiledare. Hon anses kunnig och påläst inom partiet.

Men dock kan bristen på folklighet och att hon kan uppfattas som allt för Stockholmscentrerad ligga henne i fatet, enligt Mats Knutson.

Omöjligt att nej blir ja

Och att dagens nej från Catharina Elmsäter-Svärd ändå skulle förvandlas till ett ja är enligt Mats Knutson inte troligt.

– Det går inte. Hon har surrat sig så hårt vid masten för ett nej att det är omöjligt att omvandla till ett ja.

Kan bli mardrömsuppdrag

Det ser inte heller ut som om Anna Kinberg Batra kommer att möta särskilt stort motstånd i jakt på partiledarposten.

– Den som ska bli partiledare ska också kunna bli statsminister. Och det ställer vissa krav på kandidaterna. I dag ser jag bara en realistisk motkandidat och det är förre socialförsäkringsministern Ulf Kristersson, som redan sagt nej till uppdraget.

Vad krävs då av en ny moderatledare?

– Att fortsätta utveckla partiet, att vinna valet 2018, men det svåraste kanske ändå är att svara upp mot förväntningarna och att ständigt jämföras med Fredrik Reinfeldt, som varit den mest framgångsrike moderatledaren i modern tid. Vilket kan bli ett mardrömsuppdrag, säger Mats Knutson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moderaterna väljer ny partiledare

Mer i ämnet