• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hårdare tag mot sexbrott föreslås i en utredning som Morgan Johansson (S), justitieminister tog emot idag. Ingen mer böter i straffskalan för sexköp, till exempel. Foto: Anders Wiklund/TT

Förslaget: Ta bort böter ur straffskalan för sexköp

Uppdaterad
Publicerad

Man ska inte längre kunna dömas till böter för sexköp – och straffen höjs för en rad sexbrott, som våldtäkt och sexuella övergrepp mot barn på distans. Det är några av förslagen i utredningen om sexbrott som regeringen tar emot i dag.

Flera förslag för att stärka skyddet mot sexuella övergrepp presenteras i utredningen. Ett av de särskilda uppdragen regeringen gav utredaren var att ta bort böter ur straffskalan för sexköp, och det förslaget presenteras mycket riktigt.

Kvar i straffskalan för sexköp finns fängelse i upp till ett år. Köp av sexuell handling av barn ger fängelse i högst fyra år.

Skärpta straff för många sexbrott

Det blir också flera straffskärpningar. Till exempel höjs minimistraffet för våldtäkt till tre istället för två års fängelse, likaså för våldtäkt mot barn. Grovt sexuellt övergrepp ska ge minst ett år, istället för sex månader i fängelse.

Tre experter i utredningen ifrågasätter behovet av straffskärpningar. Skälen för att införa de är inte tillräckligt starka, enligt dem. Men det motsätter sig utredaren, hovrättsrådet Göran Nilsson.

– Straffskärpningar ska ske med försiktighet, samtidigt som jag måste vara öppen för de kriminalpolitiska ställningstaganden som finns från riksdag och regering.

”Politik, inte juridik”

Justitieminister Morgan Johansson instämmer, att skärpta straff för de här brotten är en viktig signal.

– I grunden handlar det mer om politik än juridik. Vi ser strängt på de här brotten och det ska lagstiftningen ge uttryck för, säger Morgan Johansson.

Våldtäkt på distans

För sexualbrott på distans via internet ska man nu kunna dömas för våldtäkt eller sexuellt övergrepp även om gärningsmannen inte är närvarande i realtid då övergreppet sker.

– En klar svaghet i lagen i dag är att man missar de fall där övergreppet dokumenteras och sedan skickas till gärningsmannen, säger Göran Nilsson, hovrättsråd och utredare.

Då kan gärningsmannen i dag bara dömas för utnyttjande av barn för sexuell posering, eller sexuellt ofredande om det rör ett vuxet offer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer