Sexköpande domare i Skåne får sparken

Uppdaterad
Publicerad

Den domare som erkänt sexköp vid en bordell i Malmö avskedas med omedelbar verkan. Det beslutade Statens ansvarsnämnd i dag.

Att han blir av med jobbet till skillnad från den domare i Högsta domstolen, som i våras erkände sexköp, förklaras med att han var hovrättsassessor utan ordinarie tjänst.

De domare som kallas ordinarie och som utses av regeringen har ett bättre skydd. -Lagen är snällare mot den med en högre tjänst, säger justitiekanslern (JK) Göran Lambertz.

Tillfällig omdömeslöshet

Beslutet om avsked fattades trots att nämnden anser att sexköpen var fråga om en ”tillfällig omdömeslöshet”. Av domarens vitsord framgår det att han ansetts väl kvalificerad för sin ordinarie domartjänst, skriver nämnden.

Domarens nuvarande arbetsgivare, tingsrätten, ansåg mannen lämplig att fortsätta. Planen var att han under en tid skulle ha arbetat med enbart tvistemål.

Domaren har själv tagit kontakt med psykolog och bett sina arbetskamrater om ursäkt.

Omdöme krävs

Ansvarsnämnden anser att domaren borde ha känt till att det i anslutning till prostitution ofta förekommer annan kriminalitet och dorgmissbruk.

Att uppsöka en sådan miljö är inte förenligt med det krav på omdöme som måste ställas på en domare, skriver nämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.