En lösvagina för män Foto: SVT

Sexleksaker fortfarande tabu för män: Inte accepterat för män att äga en lösvagina

Publicerad

Sexleksaker för kvinnor är praktiskt taget mainstream och säljs nuförtiden till och med på apoteken. Men sexleksaker för män talas det inte lika mycket om. Varför är det så tabu?

– Männens sexualitet anses farligare och ”fulare”, säger Suzann Larsdotter, auktoriserad sexolog på RFSU.

En enkät som SVT Nyheter skickat ut till återförsäljare av sexleksaker visar att försäljningen har ökat dramatiskt de senaste åren. Samtidigt visar den även att utbudet av sexleksaker för kvinnor är mycket större än för män.

På onlinebutiken Vuxen.se, som specialiserar sig på intimprodukter, är försäljningen av produkter riktade mot kvinnor cirka 50 procent, sexleksaker för par omkring 35 procent och 15 procent för män.

– Vi ser absolut att det är en skillnad. Det är fortfarande inte lika accepterat för män att köpa en lösvagina som det är för en kvinna att äga en vibrator, säger Michael Ahlén, vd för Vuxen.se.

Han tror bland annat att det beror på att män själva har en negativt inställd attityd till köp av sexleksaker.

– Jag tror att många killar ser det som ett misslyckande att behöva en leksak för att kunna komma, säger han.

Sexdockor och lösvaginor populära

Även hos konkurrenten Mshop är utbudet ojämställt. Däremot har butiken fler manliga kunder som köper sexleksaker än kvinnliga. Dock så köper de inte bara sexleksaker utformade för män utan även för kvinnor.

– Om man kollar rent produktmässigt finns det avsevärt många fler för kvinnor än för män, säger Evelina Odle, pr-ansvarig på Mshop.

Hon menar att det bland annat beror på att det finns ett högre tryck på sexleksaker bland kvinnor än män. Samtidigt poängterar hon att det lanseras ganska många nya sorters produkter just för män allteftersom efterfrågan växer.

Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU, tycker att mycket har hänt med utbudet på sexleksaksmarknaden. Foto: RFSU pressbild

Återförsäljarna som SVT Nyheter har varit i kontakt med berättar om ett ökat intresse för så kallade masturbatorer eller onaniprodukter för män.

De är ofta utformade med någon teknologi som gör att de stimulerar automatiskt, men inkluderar även klassiska ”lösvaginor”. Även efterfrågan av så kallade sexdockor har ökat under de senaste åren.

”Männens sexualitet anses vara fulare”

Att det finns ett större utbud av sexleksaker för kvinnor än för män förvånar inte Suzann Larsdotter, auktoriserad sexolog på RFSU.

– Kvinnor är i större behov av sexleksaker än män då de inte lika lätt blir tillfredställda vid penetrationsex. Den absoluta majoriteten av män får orgasm vid sex, men inte kvinnor.

Hon menar att det är en av flera förklaringar till att utbudet ser olika ut. En ytterligare faktor är att vi ser olika på män och kvinnors sexualitet.

– Vi ser på kvinnors sexualitet som lite finare och snällare, medan männens sexualitet anses farligare och ”fulare”. Det är ideal som vi måste problematisera, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.