Sexologen svarade på era frågor

Publicerad

Kan man bli porrimpotent? Och vad är egentligen skillnaden på vaginal orgasm och klitorisorgasm? Det var ett par av frågorna som sexologen Kalle Norwald fick svara på när vi bad våra tittare komma med funderingar kring sex och prestationskrav i sovrummet. Här har vi samlat några av frågorna och svaren.

Hur berättar man för någon att man är 29 år och oskuld?

– När en är 29 år och inte haft sin sexuella debut ännu kan det upplevas svårt att berätta det för en eventuell partner. En fråga som spontant ploppar upp i mitt huvud är om en behöver berätta det på en gång? Tänker att det inte är absolut nödvändig information på en gång? Det är förstås en smaksak!

Hej! Jag är 23 år och har sååå himla svårt att få stånd när jag är med någon men funkar relativt bra när jag onanerar. Vart kan jag vända mig för att få hjälp?

– Det där är en vanligt förekommande situation, det går hur bra som helst när en är ensam men så fort någon partner kommer in i bilden så blir det svårare. Det handlar ofta om stress och prestation. Är du i åldern att få gå på ungdomsmottagningen skulle jag rekommendera dig att söka dig dit, annars är vårdcentralen en bra plats att börja på för att få en samtalskontakt med fokus på just stress och prestation. Lycka till!

Kan man bli porrimpotent?

Begreppet i sig är inte vetenskapligt etablerat, men upplevelsen kan ju var som så att en stor porrkonsumtion gör att erektionen upplevs annorlunda. Här finns en skillnad på vetenskapen och upplevelsen som det ser ut nu.

Vad är egentligen skillnaden på en ”klitorisorgasm” och en vaginal orgasm?

– Klitorisorgasm är den absolut vanligast förekommande formen av orgasm för de som har en sådan. Det brukar en kalla en orgasm som uppstår vid klitorisstimulering, och en vaginalorgasm brukar en säga när en orgasm uppstår vid penetration (som egentligen också stimulerar klitorisen från insidan).

Jag undrar om övergång till helnykterhet kan göra att man tappar potensen och sexdriften.

– Forskning visar att alkoholkonsumtion under längre tid kan komma att påverka potensen och sexdrift efter att en slutar dricka. Detta går att få hjälp med via samtalskontakt med terapeut exempelvis.

Hej Kalle, jag är 62 år och jag har oändlig sexlust. Jag är skild nu, har förhållande med yngre kvinnor, och när jag inte har en kvinna hos mig brukar jag onanera 1-2 gångar dagligen. Är det något fel eller borde jag vara glad för min sexförmåga?

Sexlust är ju något väldigt personligt och varierar från person till person. Om du är nöjd med din sexualitet och hur du lever ut den, så är det HELT okej! Så länge du inte känner en tvångsmässighet och mår dåligt om du inte onanerar eller har sex, eller avbokar massa saker för att istället onanera exempelvis, så är det bra!

Som kvinna vill jag bara säga: släpp pressen killar! Våga visa dig osäker o sårbar. Sätt ord på din oro eller känslor. DET är så mycket mer attraktivt, och så mycket mer moget o närhetsskapande, än nån ”alltid redo att pumpa på-machoman”. Jag känner ingen kvinna som drömmer om den stereotypen. Men nån som kan prata om känslor och vågar visa sig mänsklig o icke-perfekt uppskattar mig veterligen alla!

Låter som ett underbart budskap! Det är mycket press på mänskligheten som det är!

Sugen på fler frågor och svar? Här kan du läsa hela chatten med sexologen Kalle Norwald

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer