Shayan Gaff, 22, sköts till döds i södra Stockholm. Foto: Privat, Per Leandersson

Shayans sista ord: Varför jag?

Uppdaterad
Publicerad

Lärarstudenten Shayan Gaff, 22, sköts till döds när han skulle lämna ett kafé.
Han är en av 44 personer som blivit offer för skjutvapenvåldet i år.
– Vi vill med Shayans namn begrava det här våldet, säger kusinen Lana Jaff.

Det var en söndagskväll den 21 oktober som Shayan Gaff hade besökt ett kafé i Segeltorp i södra Stockholm tillsammans med en släkting. De hade rökt vattenpipa och var på väg hem till 22-åringens föräldrar. När Shayan Gaff gått nedför en trappa och var i höjd med lekplatsen till en förskola, blev han skjuten med flera skott, varav många träffade honom i ryggen.

Kan ha skjutits av misstag

Polisens teori är att 22-åringen – som studerade till gymnasielärare och arbetade extra på ett apotek – mördades av misstag.

Hans sista ord när han låg skadad på marken var enligt kusinen Lana Jaff:

– Varför? Jag har inte gjort nånting. Varför jag?

En 25-årig man är häktad på sannolika skäl misstänkt för att ha utfört mordet. Han är dömd för flera brott, bland annat grov misshandel och grovt vapenbrott och har koppling till ett lokalt kriminellt nätverk i stadsdelen Vårby gård i södra Stockholm, enligt uppgift till SVT Nyheter.

Flera tonårspojkar är misstänkta för medhjälp till mord.

Lana Jaff vill att våldet ska stoppas med Shayan Gaffs namn. Foto: Per Leandersson

”En rekorderlig kille”

Anhöriga, men även polis och åklagare beskriver Shayan Gaff som en skötsam student.

– Vad jag känner till var Shayan en rekorderlig kille som inte var involverad i kriminalitet, säger kammaråklagare Anna Stråth som leder förundersökningen.

– Det är trots det, enligt min uppfattning, för tidigt att dra några slutsatser om varför han blev mördad, säger kammaråklagaren.

Morden – och mordförsöken med skjutvapen i Sverige utmärker sig i en internationell jämförelse, visar en kartläggning som svenska kriminologer gjorde i våras. Det är exempelvis tio gånger vanligare att unga män skjuts till döds i Sverige än i Tyskland.

Anhöriga vädjar om att våldet får ett slut och polisen och politikerna gör mer för att stoppa personerna som smugglar in vapen och dödar varandra.

– Det här onödiga dödandet måste upphöra, säger kusinen Lana Jaff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer