Civilminister Ardalan Shekarabi är öppen för andra lösningar än vinsttak för att begränsa vinster i välfärden. Foto: SVT

Shekarabi om vinster i välfärden: Måste inte bli ett vinsttak

Uppdaterad
Publicerad

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har inte låst sig vid alternativet att sätta ett vinsttak för att begränsa vinsterna i välfärden. Det säger han i SVT Forum-programmet Rakt På.

Den 8 november lägger förre kommunalrådet Ilmar Reepalu fram sin utredning kring den kontroversiella frågan om hur man ska stoppa vinstjakten i välfärden, som det heter i retoriken från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Ett tak för vinstuttag har varit centralt i debatten. Nu framhåller Shekarabi att ett vinsttak är en metod av andra för hur vinsterna kan begränsas.  

– Vi har ju också bett utredningen att titta på hur vi till exempel kan använda oss av bättre kvalitetsregler, bemanningskrav, bättre insyn. Vi vill se konsekvensanalyserna av de olika förslagen och höra varför utredningen har fastnat för modellen med vinsttak. Vårt mål är att se till att vi har regler som är fokuserade på att höja kvalitén i välfärden, säger Ardalan Shekarabi.

Taket på rimlig nivå

Men civilministern för också i intervjun i Rakt På ett resonemang kring ett vinsttak, som ligger under tio procent av investerat kapital. Shekarabi anser att ett sådant tak ligger på en rimlig nivå. 

– Det är inget extremt förslag. Det är tvärtom ett väl avväg förslag. Det finns många företag, som drömmer om att komma upp till en sådan vinstnivå, säger han.

Lektorn i företagsekonomi, Joachim Landström, som nyligen lämnade uppdraget som expert i Reepalus utredning, anser att ett vinsttak under tio procent skulle vara skadligt för tillväxten och att flera bolag skulle tvingas till likvidation.

Även Landströms efterträdare i utredningen, Thomas Hjelström, forskare vid Handelshögskolan, har gett uttryck för liknande farhågor. Men Ardalan Shekarabi avfärdar Landströms slutsatser som ett politiskt ställningstagande. 

– Det finns ju politiska tankar i den här frågan, säger Shekarabi.

Bjuder in V och Alliansen till samtal

Ardalan Shekarabi har bjudit in både Vänsterpartiet och allianspartierna för samtal om vinsterna samma dag som Reepalus utredning läggs fram. Vänsterpartiet har villkorat sitt stöd till regeringens budget med att vinsterna i välfärden ska begränsas rejält. Det är svårt att se att Alliansen och Vänsterpartiet skulle kunna ingå i samma kompromiss.

Ardalan Shekarabi lär tvingas att välja mellan att gå fram med ett hårt förslag om vinstbegränsning tillsammans med Vänsterpartiet eller en kompromiss med Moderaterna och eventuellt andra allianspartier. 

Kompromissen över blockgränsen har störst chanser att gå igenom riksdagen. Men med det valet riskerar också regeringen att Vänsterpartiet bryter budgetsamarbetet med regeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer