Ship to Gaza-fartyg kan återlämnas

Uppdaterad
Publicerad

En israelisk domstol har avvisat landets militärs anspråk på det svenska segelfartyg som konfiskerades på väg till den blockerade Gazaremsan hösten 2012. Det uppger skeppets svenska ägare.

– Vi är jätteglada. Våra advokater säger att det här är en stor seger, säger Dror Feiler från organisationen Ship to Gaza till TT.

Skonaren Estelle bordades den 20 oktober 2012 på internationellt vatten och ett drygt 30-tal personer aktivister och besättningsmedlemmar tillfångatogs, bland dem parlamentariker från fyra länder.

Feiler säger sig inte vara förvånad över att få fartyget tillbaka.

– Israelernas argument var svaga. De ville använda en brittisk lag från 1864, ”bounty-lagen” om att ”övergivit skeppet och lämnat landet hastigt”.

Vad ska ni göra nu?

– Nu kommer vi att förmodligen åka ned och undersöka båten och se om hon fått skador, sedan ska vi kräva kompensation. Sen vill vi veta vad som hänt med all last.

Sommaren 2010 dödades nio turkiska aktivister av israelisk militär när en liknande flotta bordades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ship to Gaza

Mer i ämnet