Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Startskottet, vändpunkten och läget i dag – SVT:s Diamant Salihu tar oss igenom den våldsamma konflikten mellan grupperingarna Shottaz och Dödspatrullen. Foto: SVT, Polisen

Shottaz och Dödspatrullen – det här har hänt i konflikten

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2015 splittras de forna barndomskompisarna från Rinkebyområdet i samband med en konflikt som leder fram till att en ung man och en pojke skjuts ihjäl.

Det här blir starten för det blodiga gängkriget mellan Shottaz och Dödspatrullen som kostat ett tiotal människor livet.

Konflikten mellan de forna barndomsvännerna eskalerade snabbt efter en sommarkväll 2015 då en ung man på ena sidan sköts till döds. Inom ett dygn kom hämnden där 16-årig pojke sköts ihjäl.

– Vänner som fanns med i kärnan av den här kompiskretsen valde två olika sidor för vardera offer i den initiala konflikten. På ena sidan fanns några äldre personer som kallades för Shottaz och på den andra Dödspatrullen, säger SVT:s reporter Diamant Salihu.

Med tiden har nyckelpersoner på båda sidor av konflikten kunnat gripas och lagföras. En viktig vändpunkt kom, enligt Salihu, sommaren 2019 när två personer från Shottaz sköts till döds i Danmark. Fem personer på Dödspatrullens sida dömdes då till långa fängelsestraff.

Hör SVT:s reporter Diamant Salihu om konflikten mellan Shottaz och Dödspatrullen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.