Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon (S) presenterade partiets inriktning för migrationspolitiken under kommande mandatperiod under en pressträff i fredags. Foto: TT

Sidoförbund går emot S-ledningen

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer fortsatt intern kritik inom Socialdemokraterna mot partiets migrationspolitik. Samtliga fem sidoförbund går emot ledningen vad gäller familjeåterförening, enligt Ekot. Partisekreteraren Lena Rådström Baastad säger till SVT Nyheter att hon förstår kritiken – men försvarar beskedet.

Förra veckan sade statsminister Stefan Löfven (S) och migrationsminister Heléne Fritzon (S) på en pressträff att Sveriges restriktiva asylpolitik ska ligga fast tills EU har infört en gemensam politik. Socialdemokrater för tro och solidaritet beklagade då beskeden.

Nu går även samtliga fem sidoförbund, som S-kvinnor och SSU, emot ledningen och vill att S ska stå upp för permanenta uppehållstillstånd – till skillnad från tillfälliga – och att det ska bli lättare för personer som har flytt till Sverige att återförenas med sina familjer, skriver Sveriges Radio Ekot.

– Självklart är det så att SSU hade velat se både permanenta uppehållstillstånd och en förbättrad familjeåterförening, men det finns också flera delar i det här beskedet som vi välkomnar, säger SSU:s ordförande Philip Botström till radion.

Också S-kvinnor poängterar att flera delar i den nya migrationspolitiken är bra.

Partisekreteraren försvarar asylpolitiken

Socialdemokraternas partisekreteraren Lena Rådström Baastad säger till SVT Nyheter att hon har förståelse för kritiken, men att hon samtidigt försvarar beskedet som presenterades i slutet av förra veckan.

”Vi är ett stort parti och jag har förståelse för att man kan landa i olika slutsatser i svåra frågor,” skriver hon i en kommentar.

Lena Rådström Baastad skriver vidare att hennes uppfattning är att Sverige inte kan fortsätta ta andra länders ansvar eller ha ett regelverk som väsentligen avviker från andra europeiska länder när det gäller migrationspolitiken.

”Men vi står samtidigt upp för asylrätten och har ett brett stöd bland våra medlemmar och förtroendevalda”, skriver hon.

Partiet har fem sidoförbund: ungdomsförbundet SSU, kvinnoförbundet, Tro och solidaritet, S-studenter och HBT-Socialdemokrater.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.