• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Sidra, 10, om trygghet i Järva: Morgan Johansson (S) kunde ha gjort mer

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av Sveriges mellanstadieelever känner sig trygga där de bor, visar en ny Novusundersökning. Men i Järvaområdet i Stockholm ser situationen annorlunda ut. Rinkebybon Sidra Al-Zahrooni, 10, har skrivit ett brev till statsministern och träffat Morgan Johansson (S) för att fråga hur han ska bidra till ökad trygghet.

I den nya Novusundersökningen som gjorts i samarbete med UR är de svarande 744 barn mellan 9–12 år. Resultatet visar bland annat att de allra flesta (94 procent) känner sig mycket eller ganska trygga i området där de bor medan 4 procent känner sig ganska eller mycket otrygga.  

28 procent uppger att de sett något olagligt, som exempelvis våld, stölder eller narkotikaförsäljning, hända i närheten av sin bostad eller skola. Ungefär en av tio (11 procent) har dessutom själva råkat ut för något olagligt i närheten av sitt bostadsområde. 

I Järvaområdet i Stockholm har mer än sju av tio skjutningar som inträffat sedan 2018 skett nära en skola, visar SVT:s kartläggning. I SVT-dokumentären “Vem ska rädda barnen” berättar barn att de inte vågar tänka på sin framtid eftersom de oroar sig för att bli ihjälskjutna.

Frågar ut justitieministern

10-åriga Sidra Al-Zahrooni bor i Rinkeby. Kort efter att hennes familj flyttade dit sköts en ung man ihjäl i deras bostadsområde. Nu vill Sidra förändra situationen. 

Tillsammans med Lilla Aktuellt träffar hon därför Sveriges justitie- och inrikesminister för att fråga vad han ska göra åt otryggheten samt räcka över ett brev som hennes klass skrivit till statsministern. Morgan Johansson (S) svarar att lösningen finns i fler poliser, skola, socialtjänst och hårdare straff – och lovar att ge brevet till Magdalena Andersson (S). 

– Jag tycker att han under de här åtta åren kunde ha gjort något större som hjälper mer, säger Sidra Al-Zahrooni efter mötet.

Moderaterna: ”Vi försöker hjälpas åt”

Moderaterna anser likt Socialdemokraterna att fler poliser och hårdare straff ska leda till minskad otrygghet i utsatta områden.  

SVT: Varför hjälps ni inte åt för att lösa det här? 

– Vi försöker hjälpas åt på de områden där vi tycker lika. Det finns inget parti som är för kriminalitet, men vi kan tycka olika i hur man ska bekämpa den, svarar Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell. 

Se Sidra Al-Zahroonis möte med Morgan Johansson (S) i videon ovan.  

Om Novusundersökningen

Novus har till denna undersökning rekryterat barn genom deras föräldrar som är med i Novus Sverigepanel. 3 610 föräldrar har fått en inbjudan och 744 slumpmässigt utvalda barn har svarat. Intervjuerna genomfördes 12-17 januari 2022. Deltagarfrekvensen är 21% och Novus har korrigerat kända bakgrundsdata för att säkerställa ett representativt resultat.

Källa: Novus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.