Svenskarna vill se mindre inkomstklyftor. Foto: TT

Sifo: Svenskarna vill se mindre klyftor

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet vill att inkomstskillnaderna i samhället ska minska. Sju av tio vill se mindre klyftor, enligt en SIFO-undersökning som SVT låtit göra.

För den som tillhör den fattigaste tiondelen i landet har inkomsterna nästan stått still de senaste tjugo åren. De rikaste däremot har dragit ifrån och ökat sina inkomster rejält.

– I Sverige har inkomstskillnaderna ökat snabbast i hela OECD-området, säger Markus Jäntti, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet. Man brukar förklara det med att ”vi startar från en låg nivå” men det är bara delvis sant. De övriga nordiska länderna hade också låg nivå men i Sverige har skillnaderna ökat mer än hos våra grannar.

Resultatet är en inkomstklyfta som, visar det sig nu, de flesta inte vill ha.

SVT lät SIFO fråga drygt 1.000 personer ”Tycker du att inkomstskillnaderna bör minska, förbli som de är eller öka?”.

Och svaret blev tydligt: 70 procent tycker att inkomstskillnaderna ska minska. 25% – en fjärdedel – tycker att inkomstskillnaderna ska förbli som de är i dag.

Grafik: Var är du på inkomstskalan?

Om undersökningen

Sifo frågade drygt 1.000 personer ”Tycker du att inkomstskillnaderna bör minska, förbli som de är eller öka?”.

Deltagandefrekvensen var 44 procent. Undersökningen utfördes 30 april till 7 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.