Arkivbild. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Silbersky har inte JO-anmält Löfving och Staaf

Uppdaterad
Publicerad

Två JO-anmälningar undertecknade Leif Silbersky har inkommit efter skandalerna som uppdagats kring polisledningen.

Men den tidigare stjärnadvokaten dementerar att han skulle ha någonting med detta att göra.

– Jag står inte bakom det här på något sätt, säger Silbersky till SVT Nyheter.

Under måndagen stod det klart att åklagare har inlett en förundersökning om grovt tjänstefel i samband med att Linda Staaf 2015 fick tjänsten som underrättelsechef på polisens Nationella operativa avdelning (Noa) – efter att Mats Löfving tillträtt som Noa-chef. Samtidigt rapporterade Dagens Nyheter att advokaten Leif Silbersky har JO-anmält ledarskiktet och regeringskansliet.

Två anmälningar har inkommit via JO:s webbplats; en gemensam mot Linda Staaf, Mats Löfving och Anders Thornberg på Polismyndigheten och en mot Göran Millbert, chef för polisenheten på justitiedepartementet, där Staaf skulle ha börjat arbeta efter årsskiftet.

Kritiken mot polisledningen

”Arg och beskviken”

Namnet, adressen och telefonnumret som har angetts är Leif Silberskys. Men det är inte den 84-årige advokaten som står bakom anmälningarna. Det säger både han själv och hans son Thomas Silbersky, som arbetar med sin far och hanterar en del av hans åtaganden.

– Jag dementerar det på det bestämda. Jag står inte bakom det här på något sätt, jag kan inte ärendet för att över huvud taget yttra mig med bestämdhet i den ena eller andra riktningen, säger Leif Silbersky.

Han företräder inte någon part och säger sig inte heller ha blivit kontaktad.

– Jag är både arg och besviken att folk utnyttjar ens namn på det sättet. Jag har ingenting med det här att göra, det är jag som bestämmer när mitt namn ska användas, säger Silbersky.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har nu kommit uppgifter som kastat ett nytt ljus över det som vi redan känt till.” Hör Bengt Åsbäck, vice överåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, om den förundersökning som har inletts. Foto: SVT och Stina Stjernkvist/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot polisledningen

Mer i ämnet