Enligt Silja Line är saker som kränkande kommentarer svåra att upptäcka, men rederiet jobbar för att se till att det är en god stämning ombord. Vakterna patrullerar hyttkorridorerna och de publika lokalerna. Arkivbild. Foto: TT

Silja Line: Vi har inte för få vakter

Uppdaterad
Publicerad

Silja Line slår ifrån sig anklagelserna om för få vakter på studentkryssningarna. I stället är tafsande händer och kränkande kommentarer ett samhällsproblem, menar rederiets säkerhetsansvarige Hans Friberg. – Att folk beter sig illa tycker vi är jättetråkigt.

SVT Nyheter har talat med 19-åriga Stina som var med på Silja Galaxys studentkryssning i onsdags, då en kvinna misstänks ha blivit utsatt för en gruppvåldtäkt. Enligt hennes åsikt gäller inga regler på kryssningarna. Hon berättar om tafsande händer på dansgolvet och grova sexuella kommentarer – samtidigt som det inte finns tillräckligt med vakter.

Men att det skulle vara för få vakter på studentkryssningarna är inget som rederiet håller med om.

– Nej, vi anser inte att vi har för få vakter. Vi gör en bedömning för varje resa och går upp och ned i antal. Vid den senaste kryssningen hade vi ett stort antal vakter ombord, säger Hans Friberg, Silja Lines talesperson för säkerhet och miljö.

Olika bedömningar

Han kan inte svara på hur många vakter som fanns ombord på den aktuella kryssningen i onsdags, men säger att det var fler än under en ”vanlig” resa.

– Om vi har 2.000 pensionärer ombord så gör vi en bedömning. Har vi 2.000 ungdomar runt 20 år ombord gör vi en bedömning. Ungdomar beter sig på annat sätt än äldre gör, det är inte omöjligt att det behövs fler då av säkerhetsskäl.

Svåra att upptäcka

Enligt Silja Line är saker som kränkande kommentarer svåra att upptäcka, men rederiet jobbar för att se till att det är en god stämning ombord och att det inte förekommer bråk. Vakterna patrullerar hyttkorridorerna och de publika lokalerna.

– Jag ser inte att vi har för lite vakter. Att folk beter sig illa tycker vi är jättetråkigt, men det här skulle jag säga är ett samhällsproblem.

Kommer ni att se över antalet vakter på studentkryssningarna med anledning av den misstänkta våldtäkten?

– Allting som händer påverkar oss. Vi tar till oss det som har hänt och ser om vi hade kunnat göra något annorlunda. Nu får vi vänta på polisutredningen och se vad den säger.

Ja, men kommer ni att öka antalet vakter?

– Vi går upp och ned i antal vakter hela tiden och har de vakter som vi anser oss behöva. Om vi anser att det behövs på någon specifik resa så ökar vi antalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer