Företrädare för USA och Nordkorea håller ett hemligt möte i Sverige. Enligt flera medier hålls mötet på en konferensanläggning utanför Stockholm. Foto: Anders Wiklund /TT

Sipri om hemliga Nordkoreamötet i Sverige: ”Hoppas mötet bidrar till fred och säkerhet”

Uppdaterad
Publicerad

Mycket lite uppgifter läcker ut från mötet mellan USA och Nordkorea som pågår i Sverige sedan i helgen, men Sipri (Stockholms internationella fredsforskningsinstitut) som deltar bekräftar att det är ett förberedande möte inför det kommande toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

– Sipri hoppas att mötet leder till ökad fred och säkerhet på Koreahalvön, säger kommunikationschefen Stephanie Blenckner till SVT Nyheter.

Det är stort hemlighetsmakeri om mötet. Platsen är inte offentliggjord, men polisen har spärrat av en kursgård vid Mälaren norr om Stockholm.

Det står sedan tidigare klart att Nordkoreas vice utrikesminister Choe Son-Hui och USA:s Nordkoreasändebud Stephen Biegun är på plats i Sverige.

Nordkorea-krisen

Med på mötet är också ambassadör Jan Eliasson, ordförande för Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri) och tidigare vice generalsekreterare i FN.

Lee Do-Hoon deltar i egenskap av Sydkoreas representant i frågor om säkerhetsläget på den koreanska halvön.

– Sipri hoppas att mötet kommer att bidra till fred och säkerhet på Koreahalvön, i ljuset av förberedelserna inför toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, uppger kommunikationschefen Stephanie Blenckner på Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri, till SVT Nyheter.

Nordkoreas vice utrikesminister Choe Son-Hui, andra till vänster, i Singapore i juni 2018 inför det första toppmötet mellan USA och Nordkorea. Foto: AP/Yong

Konfidentiella samtal

Utöver det speciella sändebudet från Nordkorea, Sydkorea, USA och Sverige samt deras delegationer deltar Sipri och internationella experter på mötet. Det väntas pågå till tisdag, enligt tidigare uppgifter från USA:s utrikesdepartement. Men avslutades på måndagen.

– Sipri är medarrangör till mötet eftersom det erbjuder en arena för konfidentiella samtal som är en del av vårt huvuduppdrag, uppger Blenckner. 

Flera hemliga möten

Det är inte första gången Sipri medverkat till att representanter för Nordkorea och USA haft hemliga mötet i Sverige.

Det inträffade senast 2016 på slottet Steninge i Sigtuna. Då träffades representanter för USA:s regering och Nordkorea i hemlighet. 

Uppgifter om mötet läckte ut i efterhand. Det har däremot inte läckt ut exakt vilka som deltog på mötet och vad som avhandlades.

Ett liknande möte mellan USA och Nordkorea skedde i Oslo 2017. Det arrangerades också av Sipri.

USA:s speciella sändebud för Nordkorea, Stephen Biegun, i december 2018. Foto: Kim Hong-Ji/AP

Skyddsmakt

Nordkorea uppges ha förtroende för Sverige som alliansfritt land. Sverige var första västlandet som öppnade en ambassad i den slutna diktaturen.

Sverige har också tagit på sig en skyddsmaktsroll för USA, Kanada och Australien. Det innebär att Sverige bland annat ska sköta USA:s konsulära ärenden. Det innebär till exempel att Sverige ska tillvarata fängslade amerikaners mänskliga rättigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet