Den nordkoreanska diplomaten Choe Son-Hui och USA:s Nordkoreasändebud Stephen E Biegun deltar i Nordkorea-mötet i Sverige. Foto: Andy Wong/Lee Jin-man/TT

USA på Nordkorea-möte i Sverige

Uppdaterad
Publicerad
USA:s Nordkoreasändebud Stephen E Biegun kommer att besöka Sverige under helgen för att delta i en internationell konferens om Nordkorea. Det meddelar USA:s utrikesdepartement.

Samtalen kommer att handla om ett framtida möte mellan den amerikanske presidenten Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, skriver såväl TT som Dagens Nyheter, som var först med att rapportera om mötet.

– Det kommer att hållas rundabordssamtal i ett mindre format med ett antal internationella experter, säger Patric Nilsson, presschef på UD till SVT, men han vill i övrigt inte nämna några detaljer.

Även nordkoreanska toppdiplomaten Choe Son-Hui har anlänt till Sverige för att delta i samtalen, och hon befann sig på fredagseftermiddagen på UD, enligt bekräftade uppgifter till SVT.

Träffades i somras

Den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap erfar att även en högt uppsatt företrädare från Sydkorea är på väg till Sverige för att delta i möte senare under helgen.

Flera medier har rapporterat om uppgifter om en amerikansk representant skulle redan befinna sig i Sverige för att delta i mötet. Men enligt USA:s utrikesdepartement ska landet Nordkoreasändebud Stephen E Biegun besöka Sverige först i helgen.

Stephen E Biegun har tidigare i veckan deltagit i ett möte i USA med Kim Yong Chol, Nordkoreas huvudförhandlare ifråga om landets aviserade nedrustning av kärnvapen, och USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

Möttes i Singapore

I juni 2018 möttes Donald Trump och Kim Jong-Un i Singapore. Där skrev de under ett gemensamt dokument som bland annat syftade till att att kyla ner relationerna mellan de två länderna. Det var första gången någonsin som en sittande amerikansk president träffade Nordkoreas högste ledare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet