Johan Schauman, deklarationsexpert vid Skatteverket Foto: Fialotta Bratt/Skatteverket, Leo Sellén/TT

Sista dagen att deklarera i dag – fem sista minuten-tips

Uppdaterad
Publicerad

4 maj i dag, och sista dagen att lämna in deklarationen i tid. I år har 200 000 fler personer redan hunnit deklarera jämfört med motsvarande tidpunkt förra året – troligen en effekt av att många passat på att göra det medan de jobbat hemifrån under coronakrisen. Har du ännu inte deklarerat, kommer här expertens fem tips på vad du ska tänka på.

1. Be om mer tid om du inte hinner i dag

Om du begär anstånd kan du i år få en månad extra, till 1 juni, på dig att deklarera – jämfört med två veckor som det har varit tidigare. Enklast begär du anstånd digitalt via Skatteverkets hemsida eller via telefon, och då får du även besked på en gång.

2. Skippa kontorsbesöket – posta deklarationen direkt

Om du deklarerar på papper uppmanar Skatteverket dig att posta din deklaration istället för att komma in till ett skatte- eller servicekontor. På grund av coronapandemin har också många kontor stängt för att minska smittspridningen.

I år tar Skatteverket inte heller ut en förseningsavgift om deklarationen postas senast den 4 maj även om det innebär att deklarationen kommer in till dem efter sista deklarationsdagen.

3. Deklarera digitalt

Det går mycket snabbare eftersom flera uppgifter redan är ifyllda, vilket minimerar risken för fel. Dessutom får du bekräftelse om att det är klart på en gång.

4. Använd hjälptjänsterna som finns

Deklarerar du digitalt finns särskilda hjälptjänster som utvecklats för att förenkla vissa delar där människor ofta gör fel. Exempelvis om du har sålt eller hyrt ut en bostad, eller ska göra reseavdrag.

5. Anmäl ditt bankkonto

Den som deklarerar senast den 4 maj får i de flesta fall eventuell skatteåterbäring i början av juni. Tillhör du en av 800 000 svenskar som ännu inte anmält ett bankkonto till Skatteverket, kan det dröja ännu längre innan du får pengarna. Enklast anmäler du ett konto digitalt.

65 år eller äldre får ingen förseningsavgift

På grund av de stränga besöksreglerna som råder inom landets äldreomsorg, är det många äldre som i dag inte kan få besök av familj eller bekanta för att få hjälp med att skicka in sin deklaration. I år har Skatteverket därför varit extra tydliga med att lyfta fram den gamla undantagsregeln som säger att personer som är 65 år eller äldre slipper förseningsavgifter.

– Vi vill inte att de äldre ska behöva begära anstånd, eftersom vi ännu inte vet om besöksförbuden kanske fortfarande gäller i juni. De kommer inte att få förseningsavgift oavsett hur sent de deklarerar på året, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

I år har runt 4 000 svenskar som befinner sig utomlands behövt vänta extra länge på att få sina deklarationspapper, då flera länders posttjänster har legat nere på grund av coronakrisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.