Foto: SVT

Upplev 15 minuter av Dawit Isaaks tillvaro

Uppdaterad
Publicerad

Under femton minuters tid kan besökare i Almedalen sitta ensamma och isolerade i en liten låda, likt den cell som Dawit Isaak suttit inlåst i under snart tolv år.

Lådan är liten, bara några få meter i diameter. Väggarna är grå, och det finns varken fönster eller säng. Och knappt något ljusinsläpp. Cellen är tänkt att likna den eritreanska cell som Dawit Isaak suttit fängslad i utan rättegång i snart tolv år.

– Folk har upplevt att det har varit väldigt jobbigt därinne, säger Jonas Nordling från Journalistförbundet som är en av initiativtagarna.

Almedalen 2013

Mest omtalad i Almedalen

Cellen står uppställd Almedalen och ger besökare möjlighet att under femton minuters tid få sitta ensam och isolerad i lådan. Kampanjen har under veckan som gått blivit utsedd till den mest omtalade under Almedalsveckan.

Under intervjun med Jonas Nordling kommer Hanna Wagenius, ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund, ut ur den mörka lådan.

– Det var väldigt omtumlande på något vis. Man tror inte att det ska kännas så himla mycket att bara sitta där i 15 minuter, men det blir en helt egen värld på något vis. Man är helt ensam med sig själv, säger hon.

”Hundratals journalister sitter inspärrade”

Initiativtagarna är nöjda med kampanjens genomslag och önskar vidga perspektivet och medvetenheten om tillståndet för yttrandefriheten i världen.

– Kampanjen är så rätt på den här platsen där yttrandefriheten står i centrum. Sen handlar det ju inte bara om Dawit, utan om det fria ordet och det faktum att det faktiskt sitter hundratals journalister inspärrade runt om i världen. Det är symbolik samtidigt som det är ett personligt öde, säger Jonas Nordling.

Kommer att användas på fler torg

Lådan kommer att stå kvar i Almedalen fram till på söndag, sedan kommer den att sättas i säkert förvar för att senare packas upp på nytt under bokmässan.

Sitt med Dawit

Kampanjen ”Sitt med Dawit” är anordnad av Stödkommittén Free Dawit i samarbete med Expressen, Författarförbundet, Journalistförbundet, Publicistklubben, Reportrar utan gränser, Svenska PEN, Sveriges Tidskrifter och Utgivarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013

Mer i ämnet