Hör SJ:s presschef om vad de nya restriktionerna kan innebära. Foto: SVT/Tomas Oneborg/TT

SJ om beskedet: ”Begränsad möjlighet”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens förslag om begränsat antal passagerare på bussar och tåg riskerar att slå mot den hårt ansatta bussbranschen, som nu kräver stödpengar. Även på SJ har man ställt in sig på att försäljningen kommer att minska.

– Vi får begränsad möjlighet att sälja resor till de som vill ha, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Under en presskonferens på tisdagen presenterade regeringen ett förslag om att endast hälften av platserna på tåg och långfärdsbussar ska kunna bokas. Förslaget gäller fjärresor som överstiger 15 mil och har tagits fram som en smittskyddsåtgärd med stöd av den nya pandemilagen.

– Vi hade väntat oss något typ av besked i den riktningen, säger SJ:s presschef Tobbe Lundell.

Coronapandemin

Inför stundande sport- och påsklovsveckor vill regeringen minska risken för trängsel på tåg och bussar. Förslaget gäller däremot inte retroaktivt, vilket innebär att de som redan har bokat biljetter kommer ha möjlighet att resa oavsett antal bokade platser.

– Nu står vi inför sportlovsperioden och det finns avgångar under den här perioden från Stockholm till Jämtland där vi tror att det kanske är lite högre än 50 procent på. Men vi har inte sålt mer än kanske 65 procent av platserna på de avgångarna, så det kommer inte vara fullbokat ändå, säger Tobbe Lundell.

Vill se riktat stöd

Marcus Dahlsten är vd för branschorganisationen Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår. Han ser förslaget som ytterligare en inskränkning för en redan hårt drabbad bransch.

– Många av medlemsföretagen har haft ett omsättningstapp på över 80 procent. Det är klart att det här inte gör det lättare för dem att bedriva verksamhet.

Han vill se ett riktat stöd till bussbranschen som i praktiken innebär 1 050 kronor per dag för varje avställd buss som uppfyller rätt krav.

– Vi har propagerat för det och har lagt fram ett förslag till Infrastrukturdepartementet. Än så länge har det inte blivit av om jag säger så, säger han.

”Hålla ner nivån i varje vagn”

För SJ innebär regeringens förslag inte någon större skillnad för vardagsresandet under pandemin. Men vissa sträckor kan påverkas.

– Vi får begränsad möjlighet att sälja resor till dem som vill ha. Det kan vara så att det finns en efterfrågan på mer än 50 procent av platserna på vissa avgångar och då får vi låta bli att sälja dem. Utan att ha satt mig in i situationen tror jag att vi kan hålla ner nivån i varje vagn genom att kanske haka på en extra vagn på till exempel Jämtlandstågen, säger Tobbe Lundell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet