Hör Annie Lööf (C) Jimmie Åkessons (SD) självkritik efter söndagens partiledardebatt i klippet! Foto: SVT

Självkritiken efter partiledardebatten: ”Vi måste visa större respekt för väljarna”

Uppdaterad
Publicerad

Den fjärde duellen i partiledardebatten skulle handla om sjukvården. Men i stället dominerades den av regeringsfrågan när Jimmie Åkesson (SD) sträckte ut handen mot Ebba Busch Thor (KD).

Efteråt var flera av partiledarna självkritiska mot att sakfrågorna ibland försvann.

– Vi måste ta oss i kragen, säger C-ledaren Annie Lööf.

Söndagens debatt i Agenda utgick från fyra huvudämnen, och självkritiken lät inte vänta på sig efter den två timmar långa ordväxlingen.

– Jag tycker det blev alldeles för mycket fokus på siffror och teknikaliteter. Jag tror att de som sitter hemma och lyssnar saknade vardagen, sa Centerpartiets ledare Annie Lööf direkt efter debatten.

Partiledardebatt oktober 2017

”Handlade om helt andra saker”

Hon får medhåll av SD-rivalen Jimmie Åkesson.

– Politikers vardag skiljer sig ganska mycket från hur vardagen ser ut för vanliga människor ute i landet. Det är klart vi måste ta väljarna på större allvar.

– När vi pratade om sjukvård kom det att handla om helt andra saker, samtidigt som tiotusentals människor står i kö för en operation. Det är rimligt att vi pratar om hur vi ska lösa det, säger Jimmie Åkesson.

Avbröt under debatten

Redan under debatten avbröt Annie Lööf när hon kom på vad hennes motdebattörer höll på med.

– Men hallå, sluta, lägg av. Det här är en sjukvårdsdebatt, men vi har pratat om regeringsfrågan och blocköverskridande samarbeten.

Ger du underbetyg till er politiker när ni ska kommunicera?

– Vi måste ta oss i kragen. Vi måste bli bättre på att föra in människors vardagsproblem i debatten, säger Annie Lööf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledardebatt oktober 2017

Mer i ämnet