Jonas Sjöstedt kräver att Jimmie Åkesson ska be om ursäkt för att hans gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson felaktigt stämplat en person i publiken som ”illegal invandrare”. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sjöstedt till Åkesson: Be om ursäkt för Mattias Karlssons uthängning

Publicerad

Jonas Sjöstedt passade på att kritisera Sverigedemokraternas syn på flyktingar under partiledardebatten. Han krävde att Jimmie Åkesson skulle be om ursäkt för att hans gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson felaktigt stämplat en person i publiken som ”illegal invandrare”.

– Häromdagen lägger er gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson ut en bild på flyktingar som har uppehållstillstånd i Sverige, som får stanna här, han försökte kleta terroriststämpeln på dem, det är så unket och så vidrigt. Här sitter en av de flyktingarna, här sitter Fateme, sa Jonas Sjöstedt och pekade på Fateme Khavari.

– Kan du titta Fateme i ögonen och säga: Jag ber om ursäkt för att Mattias Karlsson hade fel. Han har fel när han kletar terrorist på henne, hon har flytt från terror Jimmie Åkesson.

Jimme Åkesson svarade då:

– Jag tycker att det är en sak mellan dem, och la till:

– Den person som du refererar till här, det är en person som företräder illegala invandrare i det här landet. En som kämpar för att illegala invandrare ska få lov att stanna i det här landet. Det får man göra, man får tycka det, man får vara nazist, man får vara islamist, man får vara vad man vill, för vi har yttrandefrihet. Men debatten är extremt viktig, därför att vi har i dag har tiotusentals människor som befinner sig i vårt land illegalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Partiledardebatt oktober 2017

Mer i ämnet