Foto: Scanpix

Sjöberg: ”Klubbarna vill sköta det själva”

Uppdaterad
Publicerad

Patrik Sjöberg blev från elva års ålder utsatt för sexuella övergrepp av den nu döde tränaren Viljo Nousiainen. Han gläds av nyheten om ett nytt lagförslag, men säger samtidigt till SVT Nyheter att mer måste göras för att uppmuntra klubbar och föräldrar att ta tag i saken på allvar.

– Han kallade det vetenskapliga tester. Som idrottsman var man tvungen att mäta kroppen på olika sätt, även spermatest som han kallade det. Det var ett sätt att veta att kroppen tål hårdare träning.

Det sade Patrik Sjöberg när han gästade Aktuellt i april 2011, för att prata om åren han utsattes för sexuella övergrepp av sin tränare.

I dag kom nyheten om ett nytt lagförslag som gör att personer som tränar ungdomar i idrotter ska kunna kontrolleras i belastningsregistret.

”Stort mörkertal”

När SVT Nyheter når Patrik Sjöberg säger han att det var på tiden, men att det fortfarande finns brister som måste tas tag i.

– Det här är givetvis bra, äntligen liksom. Men tyvärr är lagstiftningen i Sverige så dåligt utformad att det ändå är så få som blir dömda, eller ens går vidare till rättegång. Där har vi en brist och där behöver politikerna tänka till om hur man ska stärka skyddet för barn. Det finns mer att göra, säger han och fortsätter:

– Statistiken på hur många som fälls för dessa brott visar att det finns ett otroligt stort mörkertal. Där måste barnen få en större säkerhet. Man borde lägga ner mer resurser på brott som är så här allvarliga.

Vill inte skada ryktet

Enligt Patrik Sjöberg har många klubbar samma problem, men väldigt få vill föra fram det, av rädsla för att skada klubbens rykte – och väljer i stället att sköta det inom klubben.

– Exempelvis i mitt fall, där det hela skulle utredas av anställda i klubben som dessutom hade en relation till Viljo och känt honom i flera år, det blir förstås inte bra. Man måste förstå att man inte klarar det Man kan inte bara tänka på klubben rykte eller sponsorer, det är barn det handlar om.

Vad tycker du att man ska göra när det gäller de som inte är dömda och finns i något register?

– Det gäller att sprida information om hur man ska komma åt problematiken. Där har klubben, ledarna och föräldrarna ett ansvar att engagera sig och lära sig se signaler som är oroväckande. När jag föreläser får jag alltid frågan om att det är hemskt om man skulle ifrågasätta en oskyldig person. Men det är ett felvänt argument, för om man låter bli det så blir barnet den lidande i stället.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.