Sjöstedt försvarar beslutet att utesluta Ohly från partiets arrangemang

Uppdaterad
Publicerad

Nu bryter Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt tystnaden efter Lars Ohlys avhopp från partiet.

– Jag tycker att vi agerat rimligt, säger han till SVT Nyheter.

I november förra året meddelade Vänsterpartiet att Lars Ohly inte längre var välkommen till partiets arrangemang. Anledningen var att den förra ordföranden polisanmäldes för sexuella trakasserier i samband med me too-rörelsen. Förundersökningen lades ner redan dagen efter.

Lars Ohly var först ut med att berätta om händelsen i en debattartikel, där han bland annat skrev att han ”gjort bort sig”.

– För oss har det varit viktigt att ta ställning för den kvinna som drabbades, och göra klart att sådant inte har utrymme i Vänsterpartiet, säger Jonas Sjöstedt.

Ohly: ”Inte skyldig”

I januari meddelade Lars Ohly för SVT Opinion att han lämnar Vänsterpartiet efter 39 år. En protest mot att han bojkottas av partiet. Han medger att han bettet sig olämpligt genom att vara för närgången mot kvinnan, men att han inte gjort sig skyldig till något brott:

”En del har tolkat min tystnad som om jag erkänt att jag begått övergrepp eller är skyldig till sexuella trakasserier. Det har jag inte erkänt och det är jag inte skyldig till”.

Jonas Sjöstedt försvarar partiets beslut, trots Lars Ohlys svidande kritik: 

– Jag tycker att vi har agerat på ett rimligt vis. När det är så att en kvinna utsätts för någonting, som är så kränkande, är det rimligt att den som utsatt henne bör ta ett steg åt sidan.

Är han kriminell?

– Nej, och det är viktigt att slå fast.

– Man kan göra saker som är olämpliga, men det behöver inte vara brottsligt. Olämpligt uppträdande mot kvinnor hör inte hemma på våra arrangemang, säger Jonas Sjöstedt till SVT Nyheter.

Ohly: ”Sjöstedt ljuger”

Lars Ohly skriver på Twitter att Jonas Sjöstedt ljuger, men förklarar inte vad han menar. Han hänvisar till en Instagram-post som är borttagen.

SVT Nyheter söker Lars Ohly.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.