Sjöstedt: Ska ha inflytande om regeringen bygger på våra mandat

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet tänker inte vara ett tyst stödparti åt en mittenregering. V-ledaren Jonas Sjöstedt säger till SVT Nyheter att han, precis som C-ledaren Annie Lööf, har krav på Stefan Löfven.
– Bygger en regering på våra mandat då ska vi ha politiskt inflytande.

Jonas Sjöstedt beskriver den kravlista som Annie Lööf (C) i går presenterade som ”en önskelista långt, långt ut på högerkanten”.

– Jag tycker att det är bra att man nu öppnar för att Stefan Löfven kan bli statsminister. Samtidigt tror jag även Centerpartiet inser att Stefan Löfven inte kan driva en politik som är klart till höger om den som regeringen Reinfeldt bedrev på sin tid.

Kraven i sig, vad tycker du som vänsterpartist om dem?

– Vi är helt ointresserade av en regering som chockhöjer hyrorna så att hundratusentals svenskar tvingas lämna sina hem, eller som sänker löner med statliga ingrepp. Det är inte den politik vi vill ha. Vi har egna förväntningar och krav på vad vi vill att regeringen ska göra, och också gränser för vad den kan göra.

”Klart vi har krav”

Inget annat parti än Centerpartiet har lämnat någon kravlista. Men Jonas Sjöstedt säger att han kommer att ställa krav för att ge sitt stöd.

– Det är klart att vi har krav och förväntningar, jag ser fram emot att sätta oss och förhandla om detta.

V kommer inte att vara ett tyst stödparti som släpper fram en mittenregering med C, L, S och MP, säger Sjöstedt.

– Bygger en regering på våra mandat då ska vi ha politiskt inflytande.

Tror på regering med MP och S

Sjöstedt säger att han tror på en regering med bara Socialdemokraterna och Miljöpartiet och tycker sig se att det går i den riktningen.

Att Socialdemokraterna går Centerpartiet till mötes om kravlistan ser han som mindre troligt.

– Jag har väldigt svårt att tro att Socialdemokraterna skulle gå med på att föra en så högerinriktad politik, men frågan måste ställas till dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet