Jonas Sjöstedt (V) och Jan Björklund (L) Foto: SVT

Sjöstedt till Björklund: Ni ökar ojämlikheten

Publicerad

Liberalernas partiledare Jan Björklund mötte Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt i debatten om den sjunkande tryggheten och säkerheten i samhället. Men även om de i stora delar höll med om problematiken såg de olika lösningar.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt började med att säga att ”jag tycker att vi har försummat polisen i många år” och att det inte var hållbart att grova brott som sexualbrott läggs på hög.  

– Vi måste fråga oss hur det kommer sig att brottsligheten är störst där trångboddheten är störst, där flest har låg utbildning, där inkomsterna är lägst. Jo, det hänger ihop med ojämlikheten i samhället. Och jag tror att det är där vi skiljer oss åt. Ni ökar ojämlikheten, vi minskar den, sa han till Jan Björklund.

Jan Björklund såg bristande integration som roten till problematiken.  

– Fler unga män ska få jobb, även om de är enkla och med lägre lön. Det viktiga är att man har ett jobb att gå till istället för att man går och slår dank och hamnar i kriminella gäng. Men det räcker inte. Vi måste vara tuffare mot brottslighet, det handlar om fler poliser, det handlar i en del avseenden om tuffare straff och det handlar om att utländska medborgare som kommer hit och begår brott ska utvisas ur Sverige i större utsträckning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Partiledardebatt oktober 2017

Mer i ämnet