Löfven och Kristersson drabbade samman om jobben

Uppdaterad
Publicerad

Under kvällens första debattämne välfärd och jobb drabbade statsminister Stefan Löfven (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson samman. Kristersson pläderade sänkta löner, vilket Löfven menar inte löser några problem.

Ulf Kristersson argumenterade för att vissa grupper i samhället, till exempel de som inte talar svenska, ska jobba till sänkta ingångslöner för att lättare komma in på arbetsmarknad.

– Det vi säger är att alternativet för en person som i dag inte får jobb alls är socialbidrag, det är den sämsta bidragsformen. Om man lever år efter år på socialbidrag så har man inte några motiv alls att komma ur detta. Det går inte i längden. Det tar i dag nio år innan ens hälften av nyanlända har fått en fot i arbetsmarknaden. Det här får katastrofala sociala konsekvenser, sa Ulf Kristersson.

Partiledardebatt oktober 2017

Stefan Löfven menade att det i stället är satsningar på utbildning som är lösningen på problemet.

– Vi ser att man måste ha en utbildning för att komma in på arbetsmarknaden. Det är faktiskt så att arbetslösheten bland utlandsfödda ökade under er tid vid regeringsmakten, sa han.

”20 procent riskerar sänkt lön”

Löfven angrep den klassiskt borgerliga politiken och menade att det kommer slå mot svensk arbetsmarknad.

– Nu minskar arbetslösheten, men vi har fortfarande problem att för många är utanför arbetsmarknaden. Då är frågan: Hur attackerar vi det? Då säger ni: Sänkta skatter löser alla problem. Ni berättar inte att sänkta löner kommer slå bredare mot svensk arbetsmarknad så löntagare som sitter och tittar på den här debatten de får räkna med att ungefär 20 procent riskerar få sänkt lön med ert förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledardebatt oktober 2017

Mer i ämnet