Foto: SVT

Fridolin anklagar C för nerskärningar i miljöpolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagens två gröna partier debatterade klimat och miljö under partiledardebatten. Gustav Fridolin anklagade Centerpartiets budget för att innehålla nerskärningar på miljön, medan Annie Lööf sa att miljöutsläppen ökat under Miljöpartiets i regeringen.

– Centern skrotar de lokala klimatinvesteringarna som kan minska utsläppen med 20 miljoner ton framåt.  Man vill skära ner på bevarande av skyddsvärd skog så mycket att det motsvarar 14.000 fotbollsplaner runt om i landet. Och så vill man stoppa flygskatten. Om jag sätter mig och åker bil från Göteborg till Stockholm så betalar jag ungefär 200 kr i skatt. Sätter jag mig på tåget så är det energiskatt på det, men om man tar flyget så är det skattebefriat. Alltså det miljösämsta transportalternativet, det som mest används av dem med högsta inkomster, det är skattebefriat, varför?, frågade Gustav Fridolin Annie Lööf.

Hon svarade genom att säga att klimatutsläppen ökat under Miljöpartiets tid i regeringen.

– Om vi ska prata siffror så kan vi väl konstatera att klimatutsläppen ökar i miljöpartiets Sverige med 830.000 ton, det är mer vad alla bussar i Sverige släpper ut. Det är betydligt mer än vad inrikesflygen i Sverige släpper ut. Det är under Gustav Fridolins arbetspass i regeringen detta sker. Vi måste ställa om nu och se till att vi får effektiva åtgärder och insatser som faktiskt sänker utsläppen, som gör att förnybar energi växer fram. Då kan vi inte ha klimatineffektiva åtgärder. Vi satsar på laddstolpar och på biogas, vi säger nej till socialisering av skog, det är en stor del av det som Miljöpartiet nu går fram med och jag gör det med trygghet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledardebatt oktober 2017

Mer i ämnet