Foto: SVT

Sjukhus rustar för kraftig ökning av coronapatienter

Publicerad

Totalt 55 patienter med covid-19 har tagits in för vård på intensivvårdsavdelning i Sverige. Men siffran väntas öka under helgen och flera oroar sig för att vården ska tvingas att välja bort patienter som i normalfallet skulle fått vård.

Runt om i landet pågår ett arbete för att rusta inför en våg av patienter med covid-19 som är i behov av intensivvård. Nya platser tas fram, personal flyttas om och vård som inte är akut skjuts upp för att kunna ta emot en våg av Coronapatienter.

– Vi hoppas att den inte ska bli så stor men vi måste bereda oss på att den kan bli enorm, säger Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus.

Under dygnet som gått har ett stort antal patienter med covid-19 kommit in. Statistik från Svenska intensivvårdsregistret visar att antalet intensivvårdspatienter ökat stadigt sedan början av månaden. På fredagen ökar antalet intensivvårdspatienter i landet från 43 till 55 stycken. Av dessa är 45 män och tio kvinnor.

Ökat antalet intensivvårdplatser

Fortsätter ökningen i samma takt befarar Johan Styrud att vården redan till helgen eller i början på nästa vecka kommer att hamna i en situation där man inte kan ge patienter fullständig vård.

– Det skulle vara enorm kris här på golvet om vi skulle komma dit, för då måste man diskutera vilka patienter man måste välja bort, säger han.

Danderyds sjukhus har ökat antalet intensivvårdsplatser från normala sex stycken till tio. SVT Nyheter har frågat landets 21 regioner hur många extra platser de kan få fram. Av de arton som svarat uppger fyra att de har ett bra läge. Sju regioner svarar att arbetet med att utvidga antalet platser pågår men kan inte ge någon siffra. Fem regioner har inte gett besked på grund av sekretess eller andra skäl.

Men enligt Johan Styrud kommer kapaciteten främst att avgöras av tillgången på personal, inte utrustning och platser.

– Nu gäller det att se till att alla som har erfarenhet av intensivvård på minsta sätt måste omflyttas, säger Johan Styrud.

”Finns ingen vård att få”

En av dem som är orolig för sina anhöriga är Lena Herman. Hennes föräldrar i 80-årsåldern kom hem från en Finlandskryssning och insjuknade därefter i hosta och hög feber. Hennes styvpappa har nyligen opererats för cancer i halsen och har nu svårt att andas.

– De sa att i normala fall hade han fått en ambulans men i dag är det ett annat läge. Det finns ingen vård att få, säger Lena Herman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet