Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Specialistsjuksköterskan Helén Elofsson smittades med covid-19 på jobbet. – Det är ett fruktansvärt lidande. Foto: SVT/TT

Helén smittades på jobbet – blev långtidssjuk

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskan Helén Elofsson smittades med covid-19 på jobbet. Nu, sex månader senare, kämpar hon fortfarande för att försöka bli frisk. Hon beskriver ett liv före och efter corona, där tillvaron i dag delvis är en kamp mot utmattning och hjärntrötthet.

Den 7 maj i år gick sjuksköterskan Helén Elofsson hem från sitt jobb inom hemsjukvården i Färjestaden med frossa och förkylningssymptom efter att ha arbetat med coronasmittade patienter.

Sedan dess har ingenting varit sig likt.

Efter att först ha varit sjuk i lätt feber, halsont och snuva blev hon snabbt bättre. Men det hela vände tvärt och slutade med att hon lades in på intensiven med andningssvårigheter.

– Det var rätt typiskt. Jag hade alla symptom utom smak- och luktbortfall och var sjuk i två dygn. Sedan kände jag mig bättre och var ute och arbetade i trädgården, säger Helén Elofsson.

Hon berättar att hon kort efteråt fick över 40 graders feber och tilltagande symptom igen.

– Helgen efter hade jag så svårt att andas att jag inte kunde prata. Då ringde min man efter ambulansen.

”Trodde allt allt var över”

I dag har det gått över sex månader sedan insjuknandet och hon lider ännu av sviterna efter covid-19. Hon beskriver själv ett liv före och efter coronan där hon tidigare var aktiv, gillade att träna och att ha många bollar i luften samtidigt.

Nu är tillvaron en helt annan. De första fyra månaderna efter att ha smittats var en daglig kamp. Nu arbetar hon på 50 procent och är förtroendevald i Vårdförbundet. Men hon är långt ifrån återställd, enligt henne själv.

– Efter att jag åkte hem några dagar senare trodde jag att allt var över. Jag trodde att jag var frisk. Men då märkte jag att jag inte hade någon ork. Jag var matt, jag var yrslig. Jag insåg det inte då men jag var också förvirrad. Nu senare har det lett till att jag har blivit hjärntrött och matt, berättar Helén Elofsson.

Händelsen är anmäld till Försäkringskassan som en coronarelaterad arbetsskada och hon är därmed en av tusentals i Sverige som har smittats i jobbet. En siffra som ökar för varje vecka, enligt Arbetsmiljöverket.

Helén Elofsson hoppas nu att arbetsgivare, politiker och myndigheter gör sitt yttersta för att förbättra miljön och villkoren på arbetsplatserna för att minimera riskerna för de anställda.

– För det första är det ju fruktansvärt tragiskt att siffrorna ökar. Det är ju vår arbetsplats, det är vår arbetsmiljö vi pratar om. Man ska inte behöva bli sjuk på sitt jobb. Sedan är det oerhört tragiskt för varje individ. Det är ett fruktansvärt lidande för både den drabbade, dess familj och dess närstående, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet