”Vi behöver en vassare tillsynsmyndighet”

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S) blir djupt berörd över de misslyckade näsoperationerna som SVT har berättat om och säger nu att det behövs en vassare tillsynsmyndighet. Dessutom tror hon att ny lagstiftning som införs från årsskiftet kommer underlätta för IVO.

– Jag blir djupt berörd när jag hör Dalias historia och det är uppenbart att hon har drabbats av en skada med bestående men. Vi behöver en vassare tillsynsmyndighet, säger sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S).

SVT har berättat om Dalia som fick stora problem med andning och nervskador efter en näsoperation på Nackakliniken. Inspektionen för vård och omsorg lade dock ned hennes anmälan utan att utreda.

LÄS MER: Dalia kunde knappt andas – IVO utreder inte

Att Dalia gick till IVO med sina klagomål är ”helt rätt som regelverket är idag” enligt sjukvårdsministern, detta trots att ärendet alltså lades ner.

– Det är inte en optimal situation. Situation för vår tillsynsmyndighet måste bli bättre. De behöver få bättre muskler att bli en vassare tillsynsmyndighet, säger sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S).

Fungerar inte IVO idag?

– IVO behöver få bättre förutsättningar.

Flera tunga instanser, som Karolinska sjukhuset och plastikkirurgiföreningen, har larmat om kirurgen som har dragit på sig många anmälningar under flera års tid.

LÄS MER: Kirurgen misstänks ha skadat ett 40-tal patienter

Annika Strandhäll framhåller att regeringen har tillfört IVO 70 miljoner extra per år samt att ny lagstiftning som börjar gälla från årsskiftet kommer att förbättra situationen för de som klagar efter misslyckade ingrepp.

– Det rör klagomålshanteringen och kommer leda till att IVO kommer att kunna fokusera mer på de tyngre klagomålen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer