Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kan samhället göra för att motverka låga grundvattennivåer? Här svarar Bo Thunholm, grundvattenexpert på SGU. Foto: Sveriges geologiska undersökning/Christine Olsson/TT

Grundvattennivåerna sjunker: ”Kan få förödande konsekvenser”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en varm sommar med låga nederbördsnivåer har Sveriges grundvattennivåer sjunkit till mycket låga nivåer på flera håll i landet. Detta kan ha mycket allvarliga konsekvenser, säger Bo Thunholm på Sveriges geologiska undersökning.

– De låga grundvattennivåerna kan få stora konsekvenser, framför allt för lantbrukare med starkt beroende av sin vattenförsörjning, säger han.

Drygt en miljon svenskar får vatten från mindre vattenmagasin som till exempel egna brunnar. I dessa är grundvattennivåerna låga i praktiskt taget i hela Götaland och Svealand och även i sydöstra Norrland, framför allt i Gävleborgs län.

Resten av befolkningen får vatten från stora kommunala vattenmagasin och även där har låga nederbördsnivåer under en lång tid orsakat sjunkande grundvattennivåer.

– Detta kan få långsiktiga konsekvenser, säger Bo Thunholm vid Sveriges geologiska undersökning, den myndighet som ansvarar för bland annat grundvattenfrågor. 

– Där är de låga grundvattennivåerna ett resultat av de senaste månadernas förhållanden av torrt väder, lite nederbörd och dessutom en väldigt svag snösmältning i våras, säger han.

Sämre jämfört med förra året

Grundvattnet ligger ännu inte på alarmerande bottennivåer, men det är ändå tillräckligt låga nivåer för att kunna ställa till med problem för många, framförallt de med egna brunnar och egen vattenförsörjning, säger Bo Thunberg.

Sådana konsekvenser kunde man till exempel se år 2018 då vi hade en extremt varm sommar.

– Grundvattensituationen i år är sämre jämfört med förra året. Går man dock bakåt till år 2018, då hade många små grundvattenmagasin problem med sinande brunnar och annan vattenförsörjning.

Lantbrukare särskilt drabbade

Det är framförallt för lantbrukare med stora djurbesättningar som de låga nivåerna kan bli allvarliga.

– Har man en fritidsboende där vattnet tar slut, då är det naturligtvis väldigt besvärande, men det får inte samma konsekvenser för den enskilda personens försörjning. Är man däremot lantbrukare med stora djurbesättningar och daglig konsumtion av stora vattenmängder, då kan det få allvarliga konsekvenser, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.