Arbetsmiljöverket kommer inte att kunna ersätta några av de inspektörer som går i pension i år. Totalt försvinner 15 av 275 tjänster. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ska bli färre inspektörer – trots fler dödsolyckor på arbetet

Uppdaterad
Publicerad

I regeringens nya vårbudget får Arbetsmiljöverket inga extra pengar. Nu kommer 15 inspektörstjänster att försvinna, uppger myndigheten. Samtidigt ökar dödsolyckorna i arbetet.

Arbetsmiljöverket saknar cirka 10 miljoner kronor som de hade behövt för att klara av att behålla nuvarande nivå på inspektionsverksamheten.

Dödsolyckorna ökar

Myndigheten kommer därmed inte att kunna ersätta några av de inspektörer som går i pension i år. Totalt försvinner 15 av 275 tjänster. 

Detta sker i en tid då dödsolyckorna i arbetet ökar. 2015 avled 34 personer. Tre år senare hade antalet ökat till 50 dödsfall och under det här årets första kvartal har 18 personer redan hunnit dö på jobbet.

Högt arbetstempo

Arbetsmiljöverkets ställföreträdande generaldirektör Håkan Olsson, menar att ökningen främst beror på ett ökat tryck och högt arbetstempo på landets arbetsplatser.

– Det leder till att personer är beredda att ta större risker än vad man kanske har gjort tidigare.

Hur ser du på att ni måste minska antalet inspektörer nu när dödsolyckorna ökar?

– Det är klart att det är bekymrande att vi blir färre inspektörer. Nu måste vi prioritera hårdare att vara på de platser där riskerna är som störst, säger Håkan Olsson.

Mindre förebyggande tillsyn

Eftersom flest dödsfall sker inom byggindustrin, transportnäringen samt jord- och skogssektorn är det de branscherna som Arbetsmiljöverkets inspektionsverksamhet kommer att prioritera.

Vad är det ni måste välja bort?

– Framförallt det som vi kallar planerad tillsyn och den förebyggande tillsynen.

Kan det här leda till fler dödsolyckor på svenska arbetsplatser?

– Det hoppas vi att det inte gör men det finns ju inga garantier. Vår förhoppning är att det inte innebär fler dödsolyckor, säger Håkan Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.