Ersättning till våldtäktsdömd – Moderaterna vill ändra lagen

Uppdaterad
Publicerad

Fallet med en våldtäktsdömd som nyligen fick 840 000 kronor i ersättning har väckt starka reaktioner. Nu vill Moderaterna ändra lagen.

Personer som begår allvarliga brott ska inte få den här typen av skadestånd, säger partiets rättspolitiska talesperson Johan Forssell.

När det i efterhand stod klart att en våldtäktsdömd i själva verket var minderårig när brottet begicks sänktes hans straff. Nyligen beslutade Justitiekanslern därför att bevilja honom ersättning på 840 000 kronor.

Detta eftersom han, sett till sin egentliga ålder, suttit frihetsberövad för länge.

M: Sätt ner eller ta bort

Beslutet har fått stark kritik eftersom kvinnan, som hölls fången i en källare och utsattes för upprepade våldtäkter, bara fick 275 000 kronor i skadestånd. 

– Det är väldigt stötande att en person som i det här fallet har begått ett väldigt allvarligt brott ändå får ett skadestånd som är flera gånger högre än vad brottsoffret fick, säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell.

Genom att skärpa jämkningsregeln vill partiet gör det möjligt för Justitiekanslern att sätta ner, eller ta bort skadeståndet helt.

– Personer som begår allvarliga brott ska inte få den här typen av skadestånd nästan i miljonklassen. Det bör sättas ner eller helt tas bort, säger Forssell.

S: Höj ersättning till brottsoffer

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) håller inte med.

I en skriftlig kommentar till SVT säger ministern att en bättre väg är att i stället kraftigt höja ersättningen till brottsoffren, samt göra det lättare att utmäta gärningsmännens tillgångar när de är skyldiga brottsoffren skadestånd.

Sådana förslag är ute på remiss, men Moderaterna tänker lägga fram sitt förslag när riksdagen öppnar i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.