– Upphovsmannen har rätt att slippa förknippas med innehåll som han själv inte står för, säger Daniel Westman, forskare i rättsinformatik och jurist specialiserad på IT-rätt. Foto: TT/Privat/Facebook

Skansen anklagar Alternativ för Sverige att stjäla folkdansbilder – AfS: ”Har aldrig publicerat någon film”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen gick Skansen i Stockholm ut med ett meddelande på sin Facebooksida, där de anklagar det politiska partiet Alternativ för Sverige för att ta upphovsrättsskyddat material och använda det utan tillåtelse. Partiledare Gustav Kasselstrand menar dock att Skansen bara gett sig ut på ”den politiskt korrekta catwalken” – och att någon sådan film aldrig publicerats.

”För en dryg vecka sedan lanserades en musikvideo till stöd för det politiska partiet Alternativ för Sverige. I musikvideon syns flera miljöer från Skansen samt gäster och dansare från Skansens folkdanslag”, börjar inlägget på Skansens Facebooksida, som är signerat med Skansenchefen John Brattmyhrs namn.

Alternativ för Sverige, ett nationalistiskt högerparti med företrädare som tidigare representerat Sverigedemokraterna, ska i musikvideon till sin vallåt ha använt Skansens eget material.

Val 2018 – #dinröst

– Skansens filmer, som vi publicerat i våra sociala kanaler, användes av AfS. Det här är grövsta jag varit med om i min uppfattning. Vi har flera medarbetare som blivit upprörda, säger John Brattmyhr till SVT Nyheter.

Varför väljer ni att ta avstånd från videon?

– Skansen är politiskt och religiöst obunden. Vi vill inte associeras med något politiskt parti, och speciellt inte de åsikter som AfS förmedlar, de går emot allt som Skansen stått för i 127 år. Dessutom brukar sådana här projekt föregås av frågor som ”hej, får vi använda ert material?”, så som de har gjort nu är inte schysst.

Filmen borta

Skansenchefen Brattmyhr säger att eftersom filmen har tagits bort så kommer Skansen att släppa ärendet, men händer det igen kommer det få rättsliga följder.

Anställda på Skansen hann ta en bild av ett inlägg som visar dansande människor i folkdräkt på Skansen med rubriken ”Alternativ för Sverige Vallåt 2018”. Inlägget har nu tagits bort från sociala medier-kanalen Vimeo. Även avsändarkontot ”Annie i Sverige” har tagits bort.

En skärmdump hann tas av inlägget i sociala medier-kanalen Vimeo innan filmen och inlägget togs bort. Även avsändarkontot ”Annie i Sverige” har tagits bort. Foto: Skärmdump/Skansen

”Skansen sprider fake news”

Gustav Kasselstrand, partiledare för Alternativ för Sverige, säger till SVT Nyheter att någon film aldrig lagts ut på partiets sida.

– Det kan ha varit en av partiets sympatisörer men vi har aldrig publicerat någon film med Skansens material på våra kanaler. Skansen sprider fake news och det är löjligt att de ger sig ut på den politiskt korrekta catwalken och visar att de tar ställning på det här sättet.

Han har även gjort ett uttalande på sitt Twitterkonto där han skriver att Skansen ”Hävdar att de i 127 år kämpat för 'mångfalden' (idag är mångfald ett kodord för påtvingad 'kultur' från Afrika och Mellanöstern). Skansen tar 'å det starkaste' avstånd från Alternativ för Sverige. #dräneraträsket”.

”Vidare yttrandefrihet i politiska fall”

Daniel Westman är forskare i rättsinformatik och jurist specialiserad på IT-rätt. Han menar att kunskapen inte är så hög om vad man får göra med upphovsrättsskyddat material, särskilt i sociala medier, och att det ofta rör sig om knepiga bedömningar.

– Det här är svåra saker. Å ena sidan i politiska fall har man en vidare yttrandefrihet, så som till exempel satir, men ur ett upphovsrättsligt perspektiv så har upphovsmannen rätt att slippa förekomma och förknippas med innehåll som han själv inte står för. Där är det en tuff motsättning, säger Westman till SVT Nyheter.

– Men man kan göra det enkelt för sig – använd aldrig någon annans material om du inte antingen har tillstånd, eller är säker på att det finns stöd för det, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet