Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Wahlström från Skansen-Akvariet tycker djurparker fortsatt fyller ett viktigt syfte. Djurens rätts sakkunniga Anna Harenius är av motsatt åsikt. Foto: SVT

Skansens akvarieägare Jonas Wahlström: Djurparker behövs för utbildning och bevarande

Uppdaterad
Publicerad

Djurparker behövs för bevarande och utbildning. Det menar Skansen akvarieägare Jonas Wahlström, efter att en ny debatt blossat upp kring djurparkernas vara eller inte vara. Onsdagens drama på Furuviksparken är bara en i raden av incidenter som inträffat de senaste åren.

Under onsdagen sköts tre schimpanser till döds efter att de rymt från sitt hägn på Furuviksparken i Gävle. Dramat är inte över då fyra schimpanser, varav en skadeskjuten, befinner sig instängda i ett aphus omringat av skyttar.  

Schimpansernas öde har väckt upprörda känslor i sociala medier med krav på att samtliga djurparker i Sverige stängs. I en debatt i SVT:s Aktuellt på torsdagen drev en representant från Djurens rätt samma linje. 

– Vi på Djurens rätt blir väldigt bestörta av det vi hört, att de här skjutningarna av schimpanser skett. Det här aktualiserar frågan om vi ska ha djurparker, ska vi ha vilda djur i bur?, säger Anna Harenius från Djurens rätt. 

Avgörande för bevarande

Enligt henne finns det en risk att djuren far illa, i syfte att vara ambassadörer för sin art. Istället förespråkas naturreservat utan besökare. Men parkerna är avgörande för bevarande av utrotningshotade arter, replikerar motdebattören och Skansens akvarieägare Jonas Wahlström. 

– Vem skulle ha räddat visenterna som nu finns i fem länder, som var utrotningshotade i det vilda? Skansen var en av föregångarna för det, säger han, som ett exempel. 

Undervisningssyfte

Förutom bevarande är undervisningssyftet ett av djurparkernas syfte, enligt Wahlström. Alla barn ges inte möjlighet att se en riktig älg ute i skogen, och där kan djurparkerna bidra till kunskap.

–- Det är jätteviktigt att lära sig om djur. Men man ska inte lära sig om djur i fångenskap, i bur, säger Anna Harenius. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.