Vid Skanskas bygge av Linnéuniversitetet i Kalmar sparkades anställda av underentreprenörer efter anmälan om sextrakasserier. Foto: Skanska/TT

Skanska sparkade underentreprenör efter sextrakasserier

Publicerad

Efter sextrakasserier vid ett bygge i Kalmar blev åtta anställda hos underentreprenörer portförbjudna och avstängda.
– Det var ett kraftfullt agerande. De här frågorna har fått skjuts med me too-uppropet, säger Martin Karlsson från byggfacket.

Efter anmälan i oktober från en kvinnlig anställd om verbala trakasserier stängdes först alla 15 anställda av från arbetsplatsen. De arbetade för underentreprenörer för Skanska vid universitetsbygget i Kalmar.

Skanskas snabbutredning gav underentreprenörerna tillstånd att fortsätta med uppdraget sedan de presenterat en plan för hur liknande händelser kan undvikas i framtiden. Åtta av männen stängdes av och kvinnan är kvar.

Accepterar inte

– De kränkande männen är inte välkomna. Vi kan inte acceptera att trakasserier förekommer. ”Lite får man tåla”-attityden gäller inte. Vi har nolltolerans, säger Mia Trahn, presstalesperson vid byggföretaget Skanska.

Även vid bygget av Nya Karolinska har en anmälan gjorts om sexistiskt klotter om en kvinnlig arbetsledare för ett år sedan. Skanska har polisanmält händelsen.

Insatser om jämställdhet

Byggfacken har arbetat med kampanjen ”Stoppa machokulturen” sedan 2015 med insatser om jämställdhet.

– Vi har försökt belysa problemen i kampanjen och saker har kommit upp till ytan. Det känns som en förändring är på gång men vi måste arbeta långsiktigt med detta. Det var bra att Skanska agerade i det här fallet, säger Martin Karlsson, jämställdhetsansvarig på Byggnads i Småland-Blekinge.

Etikstopp

Skanska bestämde i våras att under hösten ett så kallat ”etikstopp” om trakasserier vid alla byggen. Två gånger om året ska allt arbete stoppas och personal på alla nivåer ska diskutera etik och uppförandekoder. På arbetsplatsintroduktioner pratas inte längre bara om säkerhetsfrågor utan även om värderingar.

Även Sveriges Byggindustrier har byggt upp en idébank med stödmaterial om mångfald och jämställdhet. De uppmanar sina medlemsföretag att aktivt förebygga diskriminering.

Brist på arbetskraft

Det råder brist på arbetskraft i den mansdominerande byggbranschen. Endast en procent av hantverkarna är kvinnor, bland chefer och tjänstemän är siffran högre, omkring 10 procent av dem är kvinnor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer