Skärmfritt tema på årets julklapp 2019 – mobillådan

Uppdaterad
Publicerad

För 25 år sedan blev mobiltelefonen årets julklapp – nu läggs den åt sidan. Mobillådan har utsetts till årets julklapp 2019.
– Det är en symbol för vårt nya förhållningssätt till mobiltelefonen, då allt fler ifrågasätter hur mycket vi använder den, säger Emma Hernell, vice vd på HUI Reserach.

Skärmfritt är temat på årets julklapp, som utses av HUI Reserach för 32:a året i rad. I år föll valet på mobillådan, men bakgrund av en intensifierad debatt kring hur det uppkopplade livet påverkar oss som människor. Det berättar Emma Hernell, vice vd på HUI Reserach.

Årets julklapp, utsedd av HUI Research, är mobillådan. Den presenterades under en pressträff på onsdagen. Foto: Anders Wiklund/TT

– Mobiltelefonen har blivit en integrerad del av våra liv som har inneburit en hel del positiva saker. Men 2019 blev året då allt fler började reflektera över dess negativa konsekvenser i våra liv. Vi ser ett ökat behov av att minska både sin egen men även barnens skärmtid, säger Emma Hernell.

”Lådan kan vara vad som helst”

Hon nämner bland annat Anders Hansens uppmärksammade sommarprat i P1 som ett exempel på den rådande debatten. Överläkaren och författaren pratade bland annat om hur en digital livsstil påverkar hjärnan, och avsnittet vad det som fick flest podcastlyssningar av alla i årets ”Sommar i P1”.

– Mobillådan är en symbol för vårt nya förhållningssätt till mobiltelefonen, där allt fler ifrågasätter hur mycket vi använder den, säger Emma Hernell.

Tror ni att svenskar vill köpa en fysisk låda för att minska sin skärmtid?

– Jag tror många känner ett behov av att man kommer överens om att lägga undan mobiltelefonen ibland. Då kan lådan vara en hjälp för det. Själva lådan kan egentligen vara vad som helst – något som barnen gjort i slöjden, en skokartong, eller en av de speciella mobillådor som finns inom handeln.

Björklund fick mobillåda av Sjöstedt

En hemgjord mobillåda dök upp i riksdagen i juni i år, då Liberalernas tidigare partiledare Jan Björklund tackades av sina partiledarkollegor. V-ledaren Jonas Sjöstedt lämnade över en present i form av en trälåda med plats för både mobil och läsplatta, som hans barn gjort på träslöjden.

1988 Bakmaskinen

1989 Videokameran

1990 Woken

1991 Cd-spelaren

1992 Tv-spelet

1993 En doft (parfym)

1994 Mobiltelefonen

1995 Cd-skivan

1996 Internetpaketet

1997 Det elektroniska husdjuret (Tamagotchi)

1998 Dataspelet

1999 Boken

2000 Dvd-spelaren

2001 Verktyget

2002 Kokboken

2003 Mössan

2004 Den platta tv:n

2005 Ett pokerset

2006 Ljudboken

2007 Gps-mottagaren

2008 En upplevelse

2009 Spikmattan

2010 Surfplattan

2011 Den färdigpackade matkassen

2012 Hörlurarna

2013 Råsaftcentrifugen

2014 Aktivitetsarmbandet

2015 Robotdammsugaren

2016 VR-glasögonen

2017 Elcykeln

2018 Det återvunna plagget

2019 Mobillådan

Källa: HUI Research

Det är HUI Reserach, ett företag som ägs av Svensk handel, som utser årets julklapp. Produkten måste uppfylla åtminstone ett, eller flera, av tre kriterier för att bli utsedd till årets julklapp. De är följande:

• Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året

• Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter

• Produkten ska representera den tid vi lever i 

Källa: HUI Reserach

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer