Ekobrottsmyndigheten kritiseras bland annat för brister i ledarskapet. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Ekobrottsmyndigheten och regeringen kritiseras i rapport

Uppdaterad
Publicerad

Ekobrottsmyndigheten saknar tillräckliga förutsättningar för att motverka den organiserade brottsligheten, enligt Riksrevisionen som granskat myndigheten.

– Trots att det gått över 20 år sedan myndigheten skapades, finns fortfarande hinder för ett effektivt arbete, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

I början av året inledde Riksrevisionen en granskning av Ekobrottsmyndigheten. Arbetet inleddes sedan myndigheten själv uppgett att man på grund av flera orsaker har svårt att utföra sitt uppdrag att motverka organiserad brottslighet effektivt, kriminell verksamhet som kostar staten miljarder varje år.

Riksrevisionen konstaterar i sin rapport att brister i styrningen av myndigheten gjort att arbetet blivit lidande.

”EBM (Ekobrottsmyndigheten, reds anm.) har dock inte prioriterat den brottsförebyggande verksamheten och följer inte heller upp den ekonomiska brottsligheten på tillräckligt detaljerat sätt” står det i rapporten.

Kritik mot regeringen

Förutom brister i ledarskapet menar Riksrevisionen att regeringen inte gett Ekobrottsmyndigheten de praktiska verktyg som myndigheten behöver för att arbeta effektivt.

Enligt rapporten har regeringen, som är ytterst ansvariga för att arbetet fungerar som det ska, inte bidragit till att lösa problem som varit kända under lång tid.

”Vissa hinder har funnits sedan EBM skapades och har varit kända under ett antal år. Exempelvis har inte underrättelseverksamheten fått direktåtkomst till den finansiella information som behövs för att kunna upptäcka och förhindra den organiserade ekonomiska brottsligheten”,skriver Riksrevisionen.

Regeringen uppmanas nu att genomföra en förutsättningslös översyn av Ekobrottsmyndighetens uppdrag.

”Riksrevisionen bedömer att regeringen behöver se till att underrättelseverksamheten får de rättsliga förutsättningar som behövs för att upptäcka och förhindra ekonomisk brottslighet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.