Foto: Scanpix

Skattebrottslingar släpps ur fängelset

Uppdaterad
Publicerad

Flera tunga skattebrottslingar har släppts ur fängelset efter en vägledande dom från Högsta domstolen.

Omkring 30 personer har begärt resning efter domen i juni om att den som har betalat skattetillägg inte även kan dömas för skattebrott. Av dessa har ett tiotal släppts ur fängelset tills vidare – vissa med ett par år kvar att avtjäna, skriver Dagens Nyheter.

En av de släppta är en 43-årig tidigare bankchef som 2006 dömdes till tre års fängelse för skattebrott. Mannen, som är skyldig staten 127 miljoner kronor, började att avtjäna sitt straff 2,5-åriga straff i april. Han har sökt resning och släpptes den 3 juli.

På tisdag kommer en ny viktig HD-dom med besked om beslutet från juni även ska gälla retroaktivt. Om det anses gälla för redan meddelade domar kan hundratals skattebrottslingar slippa straff och kräva miljonskadestånd för den tid de har suttit fängslade.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skattebrott

Mer i ämnet