Skatteverket har i vissa fall upptaxerat enskilda personer med miljonbelopp. Foto: Kin Cheung/AP/TT

Skatteverket tiofaldigade sin jakt på bitcoinmiljonärer

Uppdaterad
Publicerad

Nu hårdnar Skatteverkets jakt på personer som tjänat mycket pengar på bitcoin. Myndigheten tiofaldigade antalet utredningar om kryptovalutor förra året.

2018 inledde Skatteverket mellan 300 och 400 nya utredningar av personer som handlat med kryptovalutor, enligt siffror som myndigheten tagit fram åt SVT. Det är tio gånger fler än året innan.

– I den kontroll vi har gjort 2018 har det förekommit en del oredovisad verksamhet. Det motiverar att vi fortsätter att göra kontroller under 2019, säger Henrik Kisterud som är kontrollsamordnare på Skatteverket.

Upptaxerar med miljonbelopp

I vissa fall går myndigheten hårt fram och har upptaxerat enskilda personer med flera miljoner kronor.

En av dem är Linus Dunkers. Han poängterar att han aldrig har försökt att gömma sig och har varit öppen med sitt namn när han har handlat med bitcoin. Därför är han kritisk till Skatteverkets satsning och menar att den kan ge motsatt effekt.

– I stället för att uppmuntra folk att göra rätt så uppmuntrar man folk att gömma sig, säger Linus Dunkers.

Skatteverket: Beror på anonymt system

Skatteverket svarar att svårigheterna att deklarera kyptovaluta mycket beror på att systemet för att handla med bitcoin i stora delar är anonymt.

– Där är det branschen eller aktörerna bakom som själva får ta ett ansvar och se till att det finns förutsättningar för de som bedriver den här typen av handel att göra rätt, säger Henrik Kisterud på Skatteverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.