Margit Silberstein, inrikespolitisk kommentator, Aktuellt Foto: SVT

”Skiljelinjen mellan S och M tonar fram igen”

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar det bli mera som vanligt igen i den politiska kampen mellan Socialdemokraterna och regeringen.

Fram till i dag harlikheterna mellan de två motståndarna dominerat bilden. Men i och med attSocialdemokraterna presenterat sina förslag om höjda ersättningar och bidragframtonar skiljelinjen i politiken igen.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvenhar knappt velat ta formuleringar i sin mun som handlar om klyftor, rättvisa,A-kassa eller sjukförsäkring. Han har vid varje framträdande etablerat sig somnäringslivets man, så att man nästan glömt att det är den fackliga världen somvarit hans.

Skuggbudgetar

Löfven har byggt upp hela sin trovärdighet på att han bättre änandra partiledare förstår näringslivets villkor. Nu anser han antagligen atthan står på stadig grund och att hans förtroende tål en annan sida avSocialdemokratisk politik, som handlar om människors trygghet vid sjukdom ocharbetslöshet.

Sannolikt har han också en press på sig inifrån partiet attkompensera för ”affärsplanen för Sverige” som han la fram för några dagarsedan.

Omöjligt att inte höja a-kassan

En socialdemokratisk budget utan höjd a-kassavore omöjlig för varje socialdemokratisk ledare. Det vet Håkan Juholt allt om.Och den nuvarande sjukförsäkringen har kritiserats obevekligt avSocialdemokraterna.

Den mest kontroversiella förändringen i sjukförsäkringen ärinte höjda ersättningar utan att Socialdemokraterna avskaffar den bortreparentesen i försäkringen. Det innebär att gränsen för hur länge man kan varasjukskriven slopas.

Kan kallas ”bidragspartiet” igen

Ett par timmar efter att Socialdemokraternasekonomisk politiska talesperson, Magdalena Andersson, presenteratbudgetmotionen kallade statsminister Fredrik Reinfeldt och finansministerAnders Borg till presskonferens.

De hade redan räknat ut att den allra störstasatsningen i Socialdemokraternas budget gällde ersättningar och bidrag. FredrikReinfeldt kallade både a-kassan och sjukersättning för bidrag.

Nu kundeReinfeldt och Borg återigen kalla Socialdemokraterna för bidragspartiet ochskattehöjarpartiet. Socialdemokraterna höjer krogmomsen och avskaffarhalveringen av  arbetsgivaravgifter förunga.

Sänker bolagsskatten hälften så mycket

Tidigare har Magdalena Andersson signalerat att hon är positiv till attsänka bolagsskatten. Men Socialdemokraternas sänkning av bolagsskatten är bara hälftenså stor som regeringens och den finansieras av företagen själva med hjälp avsträngare regler för så kallade räntesnurror.

Den största satsningen påföretagen är att Socialdemokraterna låter staten överta ansvaret för andrasjuklöneveckan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skuggbudgetar

Mer i ämnet