Margit Silberstein, inrikespolitisk kommentator, Aktuellt Foto: SVT

”Skiljelinjen mellan S och M tonar fram igen”

Uppdaterad
Publicerad
Nu börjar det bli mera som vanligt igen i den politiska kampen mellan Socialdemokraterna och regeringen.

Fram till i dag har likheterna mellan de två motståndarna dominerat bilden. Men i och med att Socialdemokraterna presenterat sina förslag om höjda ersättningar och bidrag framtonar skiljelinjen i politiken igen.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har knappt velat ta formuleringar i sin mun som handlar om klyftor, rättvisa, A-kassa eller sjukförsäkring. Han har vid varje framträdande etablerat sig som näringslivets man, så att man nästan glömt att det är den fackliga världen som varit hans.

Löfven har byggt upp hela sin trovärdighet på att han bättre än andra partiledare förstår näringslivets villkor. Nu anser han antagligen att han står på stadig grund och att hans förtroende tål en annan sida av Socialdemokratisk politik, som handlar om människors trygghet vid sjukdom och arbetslöshet.

Sannolikt har han också en press på sig inifrån partiet att kompensera för ”affärsplanen för Sverige” som han la fram för några dagar sedan.

Omöjligt att inte höja a-kassan

En socialdemokratisk budget utan höjd a-kassa vore omöjlig för varje socialdemokratisk ledare. Det vet Håkan Juholt allt om. Och den nuvarande sjukförsäkringen har kritiserats obevekligt av Socialdemokraterna.

Den mest kontroversiella förändringen i sjukförsäkringen är inte höjda ersättningar utan att Socialdemokraterna avskaffar den bortre parentesen i försäkringen. Det innebär att gränsen för hur länge man kan vara sjukskriven slopas.

Kan kallas ”bidragspartiet” igen

Ett par timmar efter att Socialdemokraternas ekonomisk politiska talesperson, Magdalena Andersson, presenterat budgetmotionen kallade statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg till presskonferens.

De hade redan räknat ut att den allra största satsningen i Socialdemokraternas budget gällde ersättningar och bidrag. Fredrik Reinfeldt kallade både a-kassan och sjukersättning för bidrag.

Nu kunde Reinfeldt och Borg återigen kalla Socialdemokraterna för bidragspartiet och skattehöjarpartiet. Socialdemokraterna höjer krogmomsen och avskaffar halveringen av  arbetsgivaravgifter för unga.

Sänker bolagsskatten hälften så mycket

Tidigare har Magdalena Andersson signalerat att hon är positiv till att sänka bolagsskatten. Men Socialdemokraternas sänkning av bolagsskatten är bara hälften så stor som regeringens och den finansieras av företagen själva med hjälp av strängare regler för så kallade räntesnurror.

Den största satsningen på företagen är att Socialdemokraterna låter staten överta ansvaret för andra sjuklöneveckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skuggbudgetar

Mer i ämnet