Foto: Thomas Carlgren/TT

SKL: Betrakta hot mot politiker som grövre brott

Uppdaterad
Publicerad

Att attackera en politiker handlar inte bara om att hata personen i fråga, utan är ett politiskt motiverat brott som ifrågasätter vårt demokratiska samhälle. Det säger Emil Broberg (V), talesperson vid Sveriges kommuner och landsting, SKL, i frågor om demokrati.

– Ett sånt här övergrepp sker inte bara från ingenstans, utan är en del i en samhällsutveckling där förtroendevalda upplever en allt hårdare ton, inte minst på nätet, säger Emil Broberg med anledning av nyheten om att kommunpolitikern Patrik Liljeglöd blivit våldtagen och uppgett att det har skett på grund av hans politiska engagemang.

Enligt en studie som Brottsförebyggande rådet, BRÅ, gjorde i slutet av 2015 uppger nästan tre av tio förtroendevalda att de har utsatts för trakasserier, hot eller våld i samband med sitt politiska uppdrag.

LÄS MER: Man dömd för dödshot mot politiker

”Se på hot mot politiker som grövre brott”

SKL har i flera år drivit linjen att hot mot politiker ska betraktas som grövre brott än de gör i dag.  

– Om du hotar en socialsekreterare anses det i lagens mening vara grövre än om du hotar en förtroendevald. Att se på hot mot politiker som grövre brott hade skickat signaler både till allmänheten och polisen om allvaret i frågan, säger Emil Broberg.

LÄS MER: Uppdrag granskning: De hotade

Han kritiserar både dagens regering och den förra för att inte ta frågan på större allvar.

– De har varit flata i de här frågorna, säger han. 

Satsar extra nästa år

Enligt BRÅ ökar antalet hot under valår. SKL kommer därför att satsa extra mycket på att ge stöd och utbilda i förebyggande insatser.

– Vi vet att många kommer att bli drabbade och det är därför det är oerhört viktigt att jobba med de här frågorna.

LÄS MER: ”Skärp straffen för hot mot förtroendevalda”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politiker utsatt för övergrepp och knivhot

Mer i ämnet