”Min första tanke var att det här är inte sant” säger Haleh Fredriksson som är mamma till 15-åriga Donya. Foto: SVT

Skolan bad Donya, 15, klä på sig efter sexistiska kommentarer

Uppdaterad
Publicerad

Efter att några killar fällt sexistiska kommentarer om 15-åriga Donya Karimi uppmanade skolpersonalen henne att klä på sig mer.

– Min första tanke var att det här är inte sant, säger hennes mamma till SVT:s Morgonstudion.

Skolan har anmäls till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som utreder händelsen.

Donya Karimis mamma Haleh Fredriksson berättar i Morgonstudion att hon fick ett samtal från sin dotter som efter sexistiska kommentarer fått höra från skolpersonal att hon skulle byta om. Och att hon knappt ville tro att det var sant.

– Jag var arg. Jag var väldigt upprörd över att man ens kan komma på tanken i Sverige 2021 att man talar om för tjejer att de ska anpassa sig och de ska klä sig på ett visst sätt för att det ska vara bra för killarna.

Dottern var mest arg och chockad över hur det hela gått till, berättar hon vidare.

”Blir förbannad”

Efter att ha avslutat samtalet med dottern försökte Haleh Fredriksson kontakta skolan, men fick inte tag på varken rektorn eller andra som varit inblandade i situationen.

Händelsen inträffade på en skola i Västra Götaland i april. Skolan har sedan dess anmälts till både Skolinspektionen och DO, som nu granskar fallet.

Josefine Fälth är ordförande för Sveriges elevkårer. Hon säger att skolans agerande inte är lämpligt över huvud taget och menar att värdegrundsarbetet har fallerat helt.

– Jag blir förbannad när jag ser sådana här händelser.

– En elev ska aldrig behöva gå till skolan och känna att ens lärare eller klasskamrat objektifierar en, utan du ska gå dit för att bli bedömd på dina kunskaper.

Var självklart att anmäla

En DO-rapport från i våras visar att antal anmälningar, tips och klagomål om diskriminering som rör skolområdet nästan fördubblats mellan 2015 och 2020. Av 586 anmälningar i fjol klassades runt en tredjedel som könsdiskriminering eller sexuella trakasserier.

För Donya Karimis mamma var det självklart att anmäla det som hänt.

– Jag tycker att det är vi vuxna som sätter de här grundvärderingarna för våra barn. Skolan måste jobba mer med genusfrågorna, i mycket tidigare ålder. Och det vi gör i dag kommer påverka vår framtid.

SVT har varit i kontakt med rektorn på den aktuella skolan som avböjer att kommentera fallet medan utredningen pågår.

Hör Haleh Fredriksson berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.