Det råder delade meningar gällande att barn är med i inrymningsövningar på skolan. Foto: SVT

Här övar skoleleverna inför potentiella faror

Publicerad

Allt fler skolor har börjat öva på vad man ska göra om något farligt händer som gör att man måste gömma sig.

Så kallade inrymningsövningar är ganska ovanliga i Sverige, men i länder som Frankrike och USA är det desto vanligare.

En inrymningsövning går ut på att barnen samlas i till exempel ett förråd, där de sedan stannar och väntar på klartecken för att få gå ut. Dörren låser sig automatiskt och efter en stund kommer någon lärare och öppnar.

– Det är viktigt att snabbt ha en fungerande rutin för hur man samlar alla barn och vuxna på ett ställe, säger Lena Godö Cronert, biträdande rektor på Tibbleskolan.

Har behövt inrymma på riktigt

På Tibbleskolan i Skultuna har man inrymningsövat i ungefär fyra år och vid två tillfällen har man behövt inrymma på riktigt.

Vid ett tillfälle var det slagsmål nära skolan och en annan gång var det en som hade tagit droger och körde bil vid skolan. De båda incidenterna innebar aldrig någon fara för eleverna.

Skolverket: Räcker med de vuxna

Men alla tycker inte att barn ska vara med och öva på det här sättet. På Skolverket säger man att det inte går att öva på inrymning på ett bra sätt eftersom man ändå inte vet exakt vad som skulle hända om det blev farligt på riktigt.

De säger också att barn inte blir tryggare av att öva på inrymning och att det räcker att de vuxna på skolan gör det. Men det håller inte 9-åriga Vera Hiller med om.

– Om man övar flera gånger så blir man inte rädd till slut. Då vet man vad man ska göra, säger hon.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.