Utbildningsminister Anna Ekström (S). Foto: TT

Skolenhetsregistret ska bli tillgängligt igen

Uppdaterad
Publicerad

Skolenhetsregistret är i praktiken obrukbart sedan nya sekretessregler trätt i kraft vid månadsskiftet. Nu kräver utbildningsminister Anna Ekström (S) att en ny förordning snabbehandlas så att registret åter kan bli tillgängligt.

Skolenhetsregistret har tidigare kunnat överblicka uppgifter över samtliga skolor i Sverige. Men sedan den 1 september gäller en ny sekretesspolicy hos Statistiska centralbyrån vilket gjort att Skolverket tvingats att upphöra med att publicera uppgifter om enskilda skolor. Bakgrunden är en dom i Kammarrätten som gör gällande att till exempel information ur skolenhetsregistret som adresser och information om vilka skolor som finns, är affärshemligheter som inte ska lämnas ut.

– Detta måste åtgärdas så fort som möjligt och vi föreslår därför att en ny förordning som reglerar skolenhetsregistret ska träda i kraft redan i oktober,  säger utbildningsminister Anna Ekström (S) i ett pressmeddelande.

Skolverket har i en skrivelse till regeringen begärt att skolenhetsregistret ska regleras av en ny förordning, och framfört att uppgifterna som används till registret behöver samlas in på ett sätt som gör att uppgifterna inte omfattas av sekretess utan kan göras tillgängliga.

Betyg inte offentliga – ännu

Sekretesspolicyn innebär även att statistik som till exempel betyg inte längre är offentliga. Målet är att även detta ska åtgärdas:

– Med den här nya förordningen löser vi några av de akuta problemen som det ändrade rättsläget har medfört, men parallellt med detta pågår ett intensivt arbete i Regeringskansliet med att också se till att övriga uppgifter om skolor, som bland annat behövs för att rätt resurser ska kunna fördelas, blir tillgängliga igen. Det här är inga enkla frågor, men vi hoppas komma fram till en noga genomtänkt lösning så snart som möjligt, säger Anna Ekström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.