Överetableringen på skolmarknaden får svidande kritik från bland andra rektorn på Lundsbergs internatskola, Staffan Hörnberg.
– Det är barn vi har ansvar för. Då kan man inte leka som man gör annars med fria marknadskrafter.
Lundsbergs Internatskola förknippas med samhällets toppskikt. Eleverna och deras föräldrar kommer oftast från miljöer där man minst av allt skulle förvänta sig en negativ inställning till marknadskrafter.
Men rektorn är kritisk till utvecklingen på gymnasiemarknaden. I Värmland där Lundsberg ligger, finns det 70 procent fler gymnasieplatser än elever inför nästa läsår.
Tre nya skolor
Så sent som förra läsåret startades tre nya gymnasieskolor, trots att gymnasiekullarna minskat i flera år.
Flera skolor har svårt att fylla platserna i den hårdnande konkurrensen, och för ett par månader sedan gick en skola, Karlstads Idrottsgymnasium till och med i konkurs.
Staffan Hörnberg har tidigare arbetat internationellt med skolutveckling som konsult.
-Jag har jobbat i flera världsdelar. Ingenstans var skolan lika kommersialiserad som i Sverige, säger han.
Inte vinstdrivande
Lundsberg har fått hård kritik från skolinspektionen för att äldre elever behandlat yngre elever illa. Rektorn har tvingats införa nya regler och rutiner, och skolinspektionen har fortfarande inte avslutat ärendet. Men rektorn tycker att han har en konkurrensfördel jämfört med de flesta andra friskolor. Skolan drivs av en stiftelse sedan mer än hundra år tillbaka.
-Det fanns en tanke om att skolan skulle drivas i en sådan anda: inte någon profit, inte vinstdrivande, utan eleverna skulle äga skolan, och det skulle borga för skolans överlevnad på sikt, säger Staffan Hörnberg.
-För mig känns det skönt som skolledare att kunna säga att alla de pengar vi får in används oavkortat till undervisningen.
Staffan Hörnberg tror att vinstdrivande skolor kan bidra till utvecklingen genom att till exempel driva på för att effektiviteten blir bättre.
Kostnadsjakt driven av vinstintresse
Men han ser också risker med kostnadsjakt som drivs av vinstintresse.
-Det kan vara frestande att låta eleverna arbeta mycket självständigt. Personal är den största kostnaden och man kan dra ner på den om eleverna arbetar mer själva. Men det är inte bra för undervisningen, säger han.
Och Staffan Hörnberg tycker att kraven borde vara hårdare på friskolor.
-Ett barn som börjar en skola måste ju få känna tryggheten att jag får gå färdigt, säger han.