Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Har identifierat de här festerna som en sannolik högriskaktivitet”, säger Cherin Kamil, infektionsläkare Västerås, om den senaste tidens smittspridning. Foto: TT

64 studenter smittade i Västerås – spåras till insparksfest

Uppdaterad
Publicerad

Antalet bekräftade smittfall av coronaviruset på Mälardalens högskola stiger. Under måndagen rapporterades om ett större utbrott som sannolikt tagit fart efter en insparksfest i Västerås, där 31 personer smittats. På tisdagen har den siffran ökat till 64 smittade.

– Risken är ju att det här sprider sig till mer sårbara grupper, säger infektionsläkaren Cherin Kamil i SVT:s Morgonstudion.

Smittan bedöms i nuläget inte ha koppling till verksamheten på högskolan utan från insparksfester för studenter i Västerås – något som anordnats utanför skolans regi. Skolans kanslichef och tillförordnade förvaltningschef, Malin Gunnarsson, säger till SVT Västmanland att utbrottet är ”väldigt olyckligt”.

– Vi har hela tiden under den här pågående pandemin informerat och påmint om att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om man känner sig dålig. Sen har det varit aktiviteter utanför skolans regi och då har det blivit en smittspridning.

Hon säger också att man haft en dialog med smittskyddet och efter det lagt om all utbildning på programmen som berörs av smittan, till att kommande två veckor helt bedrivas på distans.

Infektionsläkaren:

Cherin Kamil, infektionsläkare och verksamhetschef vid infektionskliniken i Västerås, tror att det är en åtgärd som kommer att räcka. Detta eftersom det handlar om unga människor som ”inte blir så sjuka” och som är mindre smittsamma än andra grupper. Det säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Samtidigt betonar hon att alla människor har ett ansvar för att smittan inte sprids vidare till andra grupper.

– Risken är ju att det här sprider sig till mer sårbara grupper, och om det sker får vi fler personer på sjukhus och fler personer som hamnar i intensivvård.

Hon säger också att det är upp till skola, studenter och studentföreningar att agera på bästa sätt för att undvika smittspridning.

– Jag tycker att alla borde ha koll på att man inte kan dra ihop många nu under pågående pandemi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer